logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Християнські та наукові цінності, як символ виховання родини ВНАУ

Престольне свято на честь Собору Вселенських Учителів, яке християнський світ відзначає 12 лютого, є особливою датою і стало невід’ємною частиною життя Вінницького національного аграрного університету, адже саме в це свято 12 лютого 2012 р. на території університету, з ініціативи та за підтримки президента університету, мецената Г.М. Калетніка було закладено будівництво величного Храму Вселенських Учителів і Святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста.

Золотими переливами виблискують на сонці купола Храму Вселенських Учителів і Святителів, який гостинно запрошує поринути в світ віри, освіти, добра, любові та єдності.

«Ми знали тільки дві дороги: одну до храму на молитву, а другу до школи по науку», – казав колись Григорій Богослов.

«Саме ці слова закарбувались в моїй пам’яті», – розповідає президент Університету Григорій Калетнік, «і відтак, всі свої зусилля я скеровував аби вдалось реалізувати ідею – поєднати молитву та науку у ВНАУ. Як наслідок, на території нашого навчального закладу – Храму освіти і науки з’явився Духовний Храм, а предмет теологія ввійшла в курс навчальних дисциплін. За роки своєї професійної діяльності мені вдалось побудувати школи, дитячі садочки, лікарні, Будинки культури, а от – церква стала новою сторінкою, яка надихає на великі справи, освячені Богом, підтримані нашим колективом та студентами!».

Адже жодні слова та ідеї не виховують молодь так, як особистий приклад їх наставників, тому у концепції виховання студентів університету, значна увага приділяється формуванню відчуття єдиної родини, патріотизму, духовності.

У буремному 2014 році, коли особливо боляче для українців звучали слова Іловайськ, котел, Донецький аеропорт… колектив ВНАУ одним із перших надав волонтерської допомоги воїнам АТО на понад 1 млн. грн., відправивши на фронт одяг, спецвзуття, продовольство, засоби зв’язку та автомашини, допомагаючи вдовам та дітям загиблих воїнів. Та головним у цій великій спільній справі було те, що активно долучаючись до неї, кожен розумів, що справжніми патріотами можуть бути лише ті, хто приносить політичну, економічну, духовну користь своїй державі.

Серця людей сповнені страхом і відчаєм, але в глибині душі кожен сподівається на те, що настане Ера милосердя, запанує мир і спокій на нашій землі.

У цей непростий час саме віра, християнські цінності та божественна духовна сила скеровує нас на правильний шлях і додає віри у краще майбутнє. Об’єднаймося в любові один до одного, пам’ятаймо про свій громадянський обов’язок перед державою!

Стало доброю традицією, кожного року у цей день у стінах університету проводити урочисту духовну Академію з нагоди Храмового свята. Привітати університетську родину зі святом завітали: Митрополит Вінницький і Барський Варсонофій, Митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, настоятель Лядівського скельного чоловічого монастиря отець Антоній, секретар єпархії архім. Аркадій (Сенчуківський), прот. Валерій Швець та прот. Сергій Гудзенко.

Найбільша аудиторна зала заповнилась викладачами та студентами, всіма бажаючими послухати проповідь святих отців і відчути той особливий стан душі і Божу благодать, коли долучаєшся до благословенної церковної служби, об’єднавшись у молитві за Україну. Важко словами передати ту неймовірну атмосферу, яка панувала у залі. Церковний хор отця Сергія нікого не залишив байдужим, торкнувшись найпотаємніших струночок душі кожного.

Для виховання молоді сьогодні це край важливо, бо мир і любов, які породжують єдність – це особливий дар, який подається нам Самим Господом.

Нехай Господь, споглядаючи невтомну працю меценатів та чуючи молитву парафіян, дарує силу, витримку й терпіння аби запалити свічу віри у Храм та винагородить сторицею всіх, хто робить такі добрі справи, аби Храм Вселенських Учителів і Святителів відкрив свої двері для всіх віруючих християн найближчим часом.

Золотими куполами

Здіймається в небо

Божий храм, як свідок віри

Мудрості вітрило

 

В честь святителів Великих

Його збудували,

Щоб у душах молодих

Зерном проростали.

 

Зерном єдності, любові,

Жаги до пізнання

Зерном творчості, наснаги,

Гідного навчання

 

Під святительським покровом

Студентська родина

Процвітає і мужніє

Як в лузі калина

 

І допоки в Україні

Будуються храми

Не схилиться Україна

Перед ворогами

 

Ми ж бо знаєм, що ніколи

Рука не збідніє

Та, що храми будувала

Є на це надія

 

І розквітне буйним цвітом

Наша ненька-мати,

А ми будемо у Бога

За неї благати.

Автор віршу – студент факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва та ветеринарії ВНАУ Супрун Роман

 

                                                                                                                     З великою вдячністю батьки, викладачі, аспіранти, студенти:

                                                                                                                     Надія Супрун, Ярослав Цицюра, Ірина Дзюба, Юлія Охота, 

                                                                                              Валерія Вовк, Марія Біла та Михайло Замрій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11588

Події у світлинах