logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Відбувся всеукраїнський навчально-методичний вебінар «Дистанційна і дуальна форми навчання – невід’ємна складова вищої та фахової передвищої аграрної освіти»

26  травня у Вінницькому національному аграрному університеті відбувся всеукраїнський навчально-методичний вебінар «Дистанційна і дуальна форми навчання – невід’ємна складова вищої та фахової передвищої аграрної освіти».

У вебінарі взяли участь президент університету Григорій Калетнік, ректор університету Віктор Мазур, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Ірина Гунько, директор Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти, кандидат пед. наук, професор Тетяна Іщенко, педагогічні та науково-педагогічні працівники, представники органів державного управління у галузі освіти та науки, роботодавці, здобувачі освіти, абітурієнти, більше 500 учасників, особливістю вебінару стало те, що відбувалася пряма трансляція через ютуб канал ВНАУ, що дало можливість залучити широку аудиторію громадськості, всіх небайдужих людей, які вивчають дану проблематику та батьків.

Відкрив вебінар доктор економічних наук, академік Національної академії аграрних наук, президент університету Григорій Калетнік, який зазначив, що динамічний розвиток агропромислового виробництва України в умовах переходу національної економіки на інноваційну модель може бути забезпечено лише за наявності високопрофесійних кадрів нової формації, озброєних надсучасними наукоємними фаховими знаннями, практичним досвідом на передових виробництвах галузі, спроможних застосовувати їх на практиці, знаходити найкоротші шляхи для вирішення складних виробничих питань, приймати оптимальні управлінські рішення, впроваджувати нові технології.

Нові стандарти освіти підвищують вимоги до рівня викладання навчальних курсів, кваліфікації науково-педагогічних і педагогічних працівників, але  зі сторони наших стейкхолдерів – роботодавців є все нові вимоги.

Чому виникають такі вимоги? Тому що існує:

- інертність традиційної вищої освіти, неготовність до швидких змін програм підготовки студентів. Затверджуються навчальні плани підготовки, які є на момент затвердження актуальними, а через 4-6 років, вони вже є морально застарілими;

- недостатній обсяг фінансування закладів освіти для створення власної сучасної матеріально-технічної бази, спроможної моделювати умови реального виробництва;

- відсутність у значної частини науково-педагогічних і педагогічних працівників власного виробничого досвіду, необхідного для формування у студентів навиків вирішення актуальних  виробничих завдань;

- брак достовірної інформації про поточні та майбутні потреби роботодавців у компетентностях працівників;

- відсутність у студентів виробничого стажу, який є вагомим для працедавців показником готовності випускників університету та коледжів працювати в умовах реального виробництва;

- більшість закладів освіти не включені (які мають здебільшого статус бюджетних установ) у сучасні ринкові відносини та невизначеність механізму співпраці у сфері державно-приватного партнерства, що впливає на підготовку здобувачів освіти до самостійної професійної діяльності в ринковому середовищі.

Останні 11 років колектив Вінницького національного аграрного університету шукає, знаходить і активно впроваджує нові форми освітньої діяльності, інноваційні підходи до  формування освітніх програм підготовки молодших спеціалістів (сьогодні це вже фахові молодші бакалаври), бакалаврів, магістрів і докторів філософії, шляхом гармонійного поєднання освіти, науки і виробництва.

У 2013 році ми зробили перший революційний крок у пошуку оптимального об’єднання навчальних, наукових, фінансових ресурсів університетів, наукових установ бізнесу та  держави створивши постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2013р. № 546 «Всеукраїнський науково-навчальний консорціум».

Консорціум став базою проведення і спільних наукових досліджень аспірантів університету і науковців інститутів, базою наукового стажування більше 400 викладачів та 150 аспірантів і практичної підготовки 3000 студентів.

З 2017 року на базі Уладово-Люлинецької ДСС ІЦБ та БК НААН України та НДГ Агрономічне ВНАУ діє науково-інноваційний проєкт створення навчальних студентських фермерських господарств -  модель реального виробництва, де студенти можуть відпрацювати навики ведення власного аграрного бізнесу. Ще на етапі навчання, студенти набувають власний виробничий досвід роботи, відпрацьовують власну модель професійного становлення. Щорічно виділяється 200 - 270 га орного поля, надається у використання сільськогосподарська техніка, насіння, засоби захисту, мінеральні добрива та інше. Вже 133 студентів університету різних освітніх програм підготовки спільно однією командою, під керівництвам викладачів і науковців, розробили власні бізнес-плани з вирощування сільськогосподарських культур, овочів, фруктів, ягід, виробництва продукції бджільництва, рибництва, тощо.

Ми продовжуємо збільшення частки практичної підготовки студентів в навчальних планах та програмах навчальних дисциплін і тісно співпрацюємо з більше як 500 сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими господарствами, організаціями, установами, фірмами.

Саме така багаторічна співпраця з нашими стейхолдерами стала основою для впровадження дуальної освіти, як постійної невід’ємної складової навчального процесу на факультетах і коледжах нашого університету. До цього етапу ми підійшли відповідально і на сьогодні є всі підстави для того, щоб запропонувати нашим студентам, абітурієнтам, їх батькам таку форму поєднання теоретичного навчання в аудиторіях і навчальних лабораторіях та отримання фахових компетенцій безпосередньо на виробництві в університету. Сьогодні на вебінарі наші викладачі, студенти, стейкхолдери обміняються думками щодо переваг і можливих викликів нових форм навчання дуальної та дистанційної освіти. Ми відкриваємо дискусійний майданчик для врахування пропозицій кожного учасника освітнього процесу.

Під час обговорення учасники вебінару поділились досвідом роботи щодо впровадження дуальної освіти та її ролі у підготовці сучасного високопрофесійного спеціаліста аграрної галузі. Дискусійний майданчик дав можливість напрацювати ряд завдань та пропозицій, які стануть основою для розширення та збагачення даного напрямку на перспективу.

8054

Події у світлинах