logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Всеукраїнська науково-практична конференція «Трансформаційна динаміка розвитку агропромислового виробництва»

6-7 червня у Вінницькому національному аграрному університеті відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Трансформаційна динаміка розвитку агропромислового виробництва». Учасниками конференції були 6 наукових установ, серед яких співзасновники Всеукраїнського навчально-наукового консорціуму Інститут продовольчих ресурсів, Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук, а також ННЦ «Інститут аграрної економіки», 19 закладів вищої освіти з Києва, Львова, Сум, Переяслав-Хмельницького, Мелітополя, Полтави, Умані, Кіровограду, Тернополя та інших міст України, коледжі, державні служби та громадські організації.


6 червня на пленарному засіданні виступили д.е.н., професор, академік НААН України, президент Навчально-науково-виробничого комплексу «Всеукраїнський науково-навчальний консорціум» Калетнік Григорій Миколайович; д.е.н., професор, академік НААН України, директор Інституту продовольчих ресурсів НААН України Сичевський Микола Петрович; д.е.н., професор, академік НААН України, головний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Шпичак Олександр Михайлович; д.е.н., професор, учений секретар Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Шпикуляк Олександр Григорович; д.ю.н, доцент, декан факультету менеджменту та права Вінницького національного аграрного університету Мельничук Ольга Федорівна; д.е.н., професор, заступник директора з інновацій та міжнародних наукових зв’язків Черкаської дослідної станції біоресурсів НААН України Качала Тамара Миколаївна; д.е.н., доцент, провідний науковий співробітник відділу обліку та оподаткування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Шерстюк Олександр Леонідович; д.е.н., професор Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського Дармограй Володимир Іванович; к.е.н., старший науковий співробітник, завідувач відділу наукових досліджень з питань економіки, методології, інтелектуальної власності Інституту садівництва НААН України Барабаш Людмила Олександрівна; голова Вінницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Слободянюк Микола Володимирович; к.е.н., професор кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва Інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» Чернобай Ліана Іванівна; заступник директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації Кирилюк Валентина Михайлівна.


Академіки НААН України Григорій Калетнік, Микола Сичевський та Олександр Шпичак обговорювали питання продовольчої безпеки держави, її енергетичної незалежності, перспективні напрями формування ринку землі в Україні з урахуванням міжнародного досвіду.
На пленарному засіданні Калетнік Григорій Миколайович виступив з актуальною темою доповіді: «Ринок землі: міжнародний досвід та перспективні напрями формування в Україні». Виступ був присвячений проблематиці організації і функціонування земельного ринку в Україні, питання створення якого, до цього часу не врегульовані. Григорій Миколайович відмітив, що питання земельної реформи на сьогодні переросло з економічної площини в політичну, загострюючи тим самим соціальну напругу в суспільстві, породжуючи політичні спекуляції навколо земельних питань. Завдання земельної реформи в Україні полягало у ліквідації державної монополії власності на землю та відродженні ефективного власника. В результаті отримали цілий ряд негативних тенденцій, в тому числі розростання величезних агрохолдингів 15 з яких сьогодні орендують 6,25 млн.га сільськогосподарських земель. Також, наголошено на загальних проблемах

сільськогосподарського товаровиробництва в результаті здійснених аграрних реформ. Так, на початковому періоді реформ відбулося значне падіння валового виробництва сільськогосподарської продукції (до 1999 р.). Після чого почався підйом (до 2013 року), але і досі аграрна галузь України не вийшла на рівень виробництва ВВП 1990 року. Тому при прийнятті рішення щодо подальшого реформування земельних відносин у сільському господарстві маємо обов’язково враховувати як власний досвід, так і досвід зарубіжних країн. Європа і світ давно сформували правила використання земельних ресурсів та їх обігу або продажу. При цьому не поспішають продавати державні землі. Відсоток приватних земель в них становить всього 40%. Основні стандарти, які регулюють обіг земель і захищають національні інтереси, прописані в Законопроекті «Про ринок землі в Україні», співавтором якого є Калетнік Г.М., який був прийнятий у першому читанні, але своїми запобіжниками не сподобався латифундистам та міжнародним кредиторам і був заблокований для прийняття в цілому як Закон.


Проаналізувавши нинішній стан справ в Україні, можна стверджувати, що поки не подолана корупція, не відновлена довіра до державної та судової влади і відсутні банківські кредити під 3-5% річних, відкривати ринок землі не можна!
У підсумку Григорієм Миколайовичем наголошено, що відкриття ринку землі в нинішніх умовах призведе до того, що нинішнє і майбутнє покоління буде жити не на батьківській землі, а стануть батраками у чужинців. Глибокий аналіз зроблений академіком НААН України Калетніком Г.М., який ґрунтується на його багаторічному практичному і науковому досвіді знайшов позитивні схвалення у виступах інших учасників конференції.


Після пленарного засідання жваві дискусії відбулись на секційних засіданнях конференції 7 червня:
1. Економічні проблеми сучасного розвитку підприємств та галузей агропромислового комплексу.
2. Актуальні питання менеджменту та маркетингу в діяльності підприємств АПК.
3. Проблеми та пріоритети модернізації аграрної політики України.
4. Проблематика та пріоритетні напрями розвитку відновлювальної енергетики в агропромисловому секторі економіки.
5. Організаційно-правове та інформаційне забезпечення суб’єктів господарювання.
В ході конференції обговорювалися також актуальні питання динаміки розвитку агропромислового ринку, за результатами яких було сформовано комплекс відповідних рекомендацій щодо стану реформування аграрного сектору економіки та перспектив його процвітання. Підсумком конференції стало урочисте вручення всім учасникам заходу сертифікатів.

2542

Події у світлинах