logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

ВНАУ ВІДСВЯТКУВАВ 39-РІЧНИЦЮ З ДНЯ ЗАСНУВАННЯ

Вінницький національний аграрний університет відзначив 39 день народження. У цей святковий час, розділити радість такої високої події зібралася уся дружня родина університету на чолі із президентом університету, д.е.н., професором, академіком НААН України Григорієм Калетніком та ректором університету, к.с.-г.н., професором Віктором Мазуром, а також друзі, колеги та поважні гості.

Від філії української сільськогосподарської академії з 1982 року університет пройшов в масштабах історії короткий, але успішний шлях до присвоєння найвищого статусу – національного. Такий поважний та досить молодий вік є показником невичерпної енергії, колосальної праці, постійного інноваційного розвитку та інтенсивно набутого великого наукового та педагогічного досвіду. Все це виражене сьогодні у присвоєних та захищених вчених званнях та наукових ступенях професорсько-викладацького складу університету, високому фаховому рівні випускників, активній громадянській позиції та високим моральним цінностям студентів, постійних здобутках і результатах, вагомих освітніх та наукових надбаннях.

Університет пишається своїми випускниками – лідерами агропромислового виробництва, які досягли значних висот у своїй професійній діяльності, спрямованій на безпосередній розвиток АПК та інших галузей економіки України. За свою багатолітню історію, Вінницький аграрний випустив більше 55 тис. спеціалістів, бакалаврів, магістрів та докторів наук. Успішність студентів та випускників – багаторічна невпинна робота усього науково-педагогічного колективу.

Однією із гордостей ВНАУ є його інтелектуальний потенціал. Навчально-виховний процес здійснюють викладачі, які досягли вагомих висот у науці, серед них 3 академіки, 32 – професора та 162 – кандидата наук, 123 – доцента, 42 – доктора наук, стипендіати Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України, а також переможці Всеукраїнських конкурсів, серед яких особливе місце – «Молодий вчений року».

Сьогодні Вінницький національний аграрний університет вносить свою помітну частку в інтелектуальний, науково-технічний, економічний розвиток держави. Щороку розширює кордони міжнародної діяльності і розвиває наукове співробітництво з тридцятьма країнами світу.

39 річниця ВНАУ зібрала велику університетську родину та її друзів на головній урочистій площі рідної Альма-матер.

Із першим вітальним словом на сцені виступив президент університету Григорій Калетнік, який привітав із святом усю велику університетську родину та наголосив на тому, що кожен ювілей ВНАУ – це новий рівень здобутків у освітній та науковій галузях, які з кожним роком примножуються зусиллями усього великого та славетного колективу.

«Ми йдемо освітянською нивою впевнено, крокуючи та долаючи усі перешкоди, які виникають на нашому шляху. Саме тому Вінницький національний аграрний університет займає найвищі щаблі наукового розвитку, співробітництва з міжнародними установами і безпосередньо у підготовці висококваліфікованого фахівця, який гідно розбудовуватиме майбутнє нашої держави. Наш університет здобував славу завжди кропіткою та важкою працею, тому ми недарма гордимося своїми здобутками та радіємо кожному року нашого розвитку. Завдячуючи усьому науково-педагогічному складу, нашим талановитим студентам, аспірантам, ВНАУ здобув найвищий статус – Національного. Важливо сказати, що наш університет не лише славиться високим рівнем освіти в Україні, а й результатами своєї праці примножує її славу та здобутки», – наголосив у своєму виступі під час урочистої частини Григорій Калетнік.

Ректор університету Віктор Мазур розповів, що університет пройшов нелегкий шлях формування, становлення та розвитку, для того, щоб сьогодні відзначати черговий день народження у такому поважному статусі як Національний університет. А запорукою успіху ВНАУ є його єдність, толерантність, згуртованість усіх шести факультетів, студентів, науково-викладацького колективу та усіх структурних підрозділів.

«Сьогодні Вінницький національний аграрний університет – центр освітньої, наукової, духовної складових у Вінницькому регіоні. А випускники додають вагомий внесок у розбудову української економіки та є потужним кадровим потенціалом для країни. Тому, ми сміливо дивимося у майбутнє, будуємо плани, мрії та працюємо над стратегією розвитку», – зазначив Віктор Мазур.

Багаточисельне студентство, керівництво, науково-педагогічних працівників, друзів та колег ВНАУ мали честь вітати заступник міністра освіти та науки з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов, голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Олексій Шкуратов у своєму привітальному слові наголосив, що розвиток аграрної галузі неабияк важливий, а ВНАУ готує вискокласних фахівців, які працюють на землі та забезпечують продовольчу безпеку нашої держави.

«Знаковим є те, що у такий нелегкий час, в тому числі і для науки та освіти, ВНАУ виріс із філіалу в самостійний, потужний університет, який сьогодні є лідером серед аграрних ЗВО, а головне зміг зберегти та примножити науковий, науково-педагогічний потенціал та розвинути свою матеріально-технічну базу. Сьогодні я мав можливість переконатися у цьому на власні очі, побачити наукові розробки, над якими університет працює спільно з французькими колегами, відвідати науково-дослідні лабораторії, а також поспілкуватися із розумними і талановитими студентами, аспірантами, молодими вченими, які розвивають власні стартапи», – наголосив у своєму виступі Олексій Шкуратов.

За дорученням Міністра освіти та науки України Сергія Шкарлета, Олексій Шкуратов вручив високі міністерські нагороди першому директору університету Борису Зрібняку, проректорам Інні Гончарук, Ірині Гунько та Світлані Лутковській, деканам факультетів Ігорю Дідуру, Наталії Здирко та Віталію Яропуду.

Очільник обласної ради Вячеслав Соколовий привітав усіх присутніх із Днем університету та наголосив у своєму виступі на тому, що успішний освітній заклад Вінницький національний аграрний університет своєю продуктивною працею сприяє успішному розвитку Вінницького аграрного регіону.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов відзначив, що університет є дружньою та люблячою родиною, яка плекає свої традиції, що і допомагає розквіту та розвитку навчального закладу, а територіальна громада Вінниці пишається, що такий потужний ЗВО знаходиться у нашому місті.

«Важливим для розвитку університету є співпраця із владою. І результатом нашої взаємовигідної співпраці є те, що нещодавно ми розпочали працювати над спільним міжнародним проєктом разом із ВНАУ», – наголосив Сергій Моргунов.

Почесними грамотами за багаторічну, сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовці кваліфікованих спеціалістів, активну громадську позицію та з нагоди дня заснування університету, нагороджено грамотою державної обласної адміністрації та обласної ради науково-педагогічних працівників Наталію Пришляк, Романа Чудака, Ігоря Купчука, Світлану Ковальчук, Олену Подолянчук, а також працівників Немирівського коледжу Ольгу Січкар, Технологічно-промислового фахового коледжу Наталію Поліщук, Могилів-Подільського коледжу Олену Ільєву, Чернятинського коледжу Інну Крук, Ладижинського коледжу Лесю Гунт.

Також, грамотами та грошовими винагородами були нагороджені найкращі студенти за спортивні здобутки: Мар’яна Шевчук – чемпіонка XVI літніх Паралімпійських ігор, світова рекордсменка, володарка Кубку світу 2021 року, володарка Ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, студентка факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва та ветеринарії. Станіслав Ляховський – 9-ти разовий чемпіон України з веслування на каное, 10-ти разовий срібний призер чемпіонату України та 12-ти разовий бронзовий призер чемпіонату України, студент факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва та ветеринарії. Андрій Ісаков – боксер, Переможець Кубку України, Бронзовий призер чемпіонату України, майстер спорту міжнародного класу, професійний рекордсмен, студент інженерно-технологічного факультету. А також були нагороджені найкращі студенти за освітні здобутки: Сук Вікторія – переможниця 11 Міжнародного мовно-літературного конкурсу студентської молоді ім. Тараса Шевченка, студентку факультету економіки та підприємництва. Богдана Демчука та Олександра Квасневського – переможців Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей, студентів факультету агрономії та лісівництва.

Під час урочистої частини студенти факультетів та коледжів продемонструвати свою вишукану сценічну майстерність. З привітальними піснями виступав народний вокальний квартет «Молодь України», народні ансамблі танцю «Ровесник» та «Світанок» запалювали публіку веселими та динамічними танцями. А учасниці народного ансамблю естрадно-бального танцю «Діамант» виступали із красивою та пристрасною бачатою. Артем Сандул вітав усіх присутніх неймовірною грою на акордеоні.

 (Про інші заходи з нагоди 39-річниці ВНАУ запрошуємо читати у наступних статтях)

 *Запис прямого ефіру з урочистого заходу з нагоди 39-річниці ВНАУ запрошуємо подивитись тут: https://www.instagram.com/tv/CUxFzaUIHl6/?utm_source=ig_web_copy_link

13799

Події у світлинах