logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

ВНАУ підписав меморандум про співробітництво із Асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» щодо запровадження новітньої магістерської програми «Агрокебети»

17 лютого університет відвідав президент Асоціації Алекс Ліссітса. Зустріч із студентами відбулась у рамках молодіжного проєкту «Школа молодого лідера».

За словами голови Наглядової ради освітньої програми «Агрокебети», президента асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекса Ліссітси, основна мета проєкту – перезапустити в новому форматі в масштабах країни новітню удосконалену магістерську програму, створену у співпраці бізнесу і навчальних закладів, метою якої є – забезпечити топові українські аграрні компанії висококваліфікованими працівниками, а випускників – високооплачуваними робочими місцями одразу після отримання диплому.

Основними критеріями для відбору вищих навчальних закладів є їх бажання міняти підходи до навчання та імплементувати новітню програму на базі свого навчального закладу, наявність необхідної матеріально-технічної бази, професорсько-викладацького складу для начитки необхідних дисциплін програми.

 

Алекс Лісітса розповів студентам університету про основні тенденції на світовому ринку продовольства та підкреслив, що аграрна галузь залишається найперспективнішою не лише в Україні, а й у всьому світі, адже питання № 1 – зростання населення на планеті та, відповідно, різке зростання споживання продуктів харчування. Окрім того, це галузь, яка швидко розвивається і дає можливість для реалізації безлічі ідей.

Студенти із цікавістю реагували на презентацію про глобальні тренди і виклики сьогодення, зокрема, їх зацікавили зміни у споживанні продукції в Європі та Америці, де різко зросла кількість веганів та вегетаріанців. Так, у США 50% споживачів зацікавлені в продуктах на рослинній основі, а 40% прагнуть скоротити споживання м’яса.

Голова Наглядової ради магістерської програми проаналізував також технічні інновації сучасності: CRISP, PRECISION FARMING, глобальне поширення використання дронів, автоматизація, дигіталізація.

На думку Алекса Ліссітси, зростанню агропродуктивності сприяють правильна агрополітика та розвиток аграрної освіти і науки. Саме тому проект робить ставку на сучасного фахівця – менеджера із новими знаннями, здатністю легко комунікувати, швидко знаходити рішення, який володіє сучасними ІТ-технологіями та іноземними мовами.

«Сьогодні є техніка, яка здатна працювати без людини; внесення добрив, аналіз ґрунтів, захист рослин здійснюється дронами. Ми можемо її закупити, але якщо не буде фахівця, здатного нею управляти та обслуговувати, який володіє інноваційними технологіями, вміє визначати і усувати ризики, потребу в тому, чи іншому продукті, логічно мислити – це даремно витрачені кошти», - зазначив президент Асоціації.
Алекс дав студентам кілька порад, як бути успішними і постійно розвиватись: не звертати уваги на негатив, натомість шукати правильні підходи до вирішення проблем, читати, спілкуватися із позитивними і цікавими людьми, не боятися експериментувати, не бігати за оцінками, а полювати за знаннями. А ще, максимум практичного навчання.

 

Все це поєднує у собі програма «Агрокебети», покликана знайти талановитих дітей, які можуть успішно працювати в агросекторі. Навчання починається восени на базі Вінницького національного аграрного університету. Протягом травня-серпня триватиме відбір студентів. Однією з переваг участі в програмі є менторський супровід топ-менеджера агрокомпанії, який супроводжуватиме студентів протягом усього проекту. Викладачами програми стануть представники агробізнесу, ментори проекту, зіркові закордонні спікери, викладачі-практики університетів України. Керуючим органом програми є Наглядова рада, яка складається з числа публічних осіб та менторів проекту.

Президент університету Григорій Калетнік подякував Алексу Ліссітсі за цікаву співпрацю і зазначив, що цілі проєкту «Агрокебети» і Вінницького національного аграрного університету повністю співпадають – підготувати високоосвіченого якісного фахівця, якого потребує роботодавець та бажання, щоб талановиті діти і сучасні ідеї працювали у рідній Україні.

«Завдяки нашим студентам та випускникам, які показують свій високий рівень, працюючи у сучасних компаніях, державних установах та організаціях, склався позитивний імідж університету, як такого, що готує фахівців за аграрними, технічними, економічними та юридичними спеціальностями з найкращими теоретичними та практичними навичками сучасних технологій. Дякуючи цьому провідні та успішні агрокомпанії визначили ВНАУ як базу для запровадження новітньої магістерської програми «Агрокебети». Це ще більше сприятиме розвитку університету», - підкреслив Григорій Миколайович.

Обидва керівники впевнені, що аграрна освіта – це тренд, бо це спеціальності, які мають широкі перспективу для розвитку.

7733

Події у світлинах