logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Асоціація Україна – ЄС: фінансові, облікові та контрольно-аналітичні аспекти»

7-8 жовтня 2021 р. у Вінницькому національному аграрному університеті відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Асоціація Україна – ЄС: фінансові, облікові та контрольно-аналітичні аспекти».

Конференція була приурочена до 39-ї річниці заснування Вінницького національного аграрного університету та присвячена науковим пошукам і дискусіям із актуальних проблем розвитку фінансів, обліку, оподаткування, аналізу та контролю в Україні в умовах посилення впливу глобалізації та процесів оновлення умов Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; оцінці наслідків та можливостей подальшого поглиблення економічної інтеграції України з Євросоюзом; розробці практичних рекомендацій із удосконалення фінансового, обліково-аналітичного та контрольного механізмів впливу на розвиток взаємної інтеграції українських та європейських компаній.

У роботі конференції взяли участь 79 учасників.

До участі в конференції долучилися провідні науковці та дослідники з дев’яти закладів вищої освіти: Києва, Житомира, Харкова, Вінниці, Тернополя, Мелітополя, Черкас, а також фахівці та практики з науково-дослідних установ і відокремлених структурних підрозділів ВНАУ.

У зв’язку з проведенням конференції в умовах карантину, було передбачено очну та дистанційну форму участі вчених із інших закладів освіти та наукових установ. Традиційно робота конференції відбулась у форматі пленарного засідання та засідання за науковими секціями:

1. Сучасні тенденції управління фінансовим забезпеченням економічних суб’єктів: вітчизняна практика та європейський досвід.
2. Облік, аналіз та контроль в умовах євроекономічної інтеграції: проблеми та виклики.
3. Економічне та галузеве співробітництво в контексті головних векторів євроінтеграції.

Із вітальним словом на пленарному засіданні виступили заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Шкуратов Олексій Іванович, президент університету Калетнік Григорій Миколайович, ректор університету Мазур Віктор Анатолійович.

  

Олексій Іванович передав вітання та найкращі побажання учасникам конференції від імені Міністра освіти і науки України Шкарлета Сергія Миколайовича та міністерства в цілому, наголосив на актуальності тематики конференції, побажав плідної та результативної роботи, яка сприятиме розвитку економіки держави. «Економіка України повинна бути високотехнологічною та індустріальною. Завдяки таким проєктам, як «Горизонт Європа» ми маємо можливість підняти економіку і повернути Україні статус високотехнологічної держави, в тому числі й в аграрному секторі. Сьогодні сільське господарство є тим локомотивом, який може, завдяки розвитку інноваційної діяльності, розвитку високотехнологічних секторів, підняти економіку України в цілому», - зазначив Олексій Іванович. На завершення, Олексій Іванович побажав і досвідченим науковцям, і аспірантам та студентам ставити перед собою амбітні цілі та досягати їх, побажав цікавих доповідей, наукових дискусій, міцного здоров’я та мирного неба.

Григорій Миколайович привітав всіх учасників із проведенням важливої наукової конференції, побажав успіхів у подальшій науковій роботі та висловив надію на те, що наукові розробки та наукові дослідження в подальшому слугуватимуть розвитку Вінницького національного аграрного університету, розвитку науки і освіти в Україні, розвитку економіки держави. Зазначив, що заступник Міністра освіти і науки України ознайомився з платформою, створеною Вінницьким національним аграрним університетом спільно з Вінницькою обласною радою, органами Вінницької міської влади та муніципалітетом міста Діжон (Франція), на базі якої проводяться спільні дослідження з французькими освітніми, науковими установами та бізнесом у рамках створеної наукової платформи AGROHUB. Наголосив, що Вінницький національний аграрний університет активно розвиває співпрацю із зарубіжними партнерами як у галузі освіти і науки, так і в галузі аграрного бізнесу.

Віктор Анатолійович долучився до вітань, подякував науковцям за зацікавленість проблематикою конференції, запросив до активної наукової дискусії та плідної роботи.

У наукових доповідях, проголошених на пленарному засіданні, розглядалися актуальні питання впливу європейської інтеграції на сферу публічних закупівель в Україні; євроінтеграційних аспектів стратегічних програм розвитку вітчизняного аудиту та податкового контролю; європейського облікового досвіду та практики оподаткування діяльності суб’єктів господарювання; впровадження таксономії фінансової звітності в Україні та розвитку корпоративної звітності в умовах цифровізації економіки. Обговорювалось значення поглибленої і всеохопної зони вільної торгівлі між Україною та країнами-членами ЄС для аграрного сектору економіки України та груп суспільних інтересів; потенційні можливості та виклики для розвитку аграрного сектору економіки в результаті доручення України до європейського зеленого курсу.

Найбільшу зацікавленість та жваве обговорення викликали доповіді на тематику обліково-аналітичного забезпечення прогнозування глобалізації і локалізації внаслідок пандемії COVID-19, цифровізації процесів обліку та формування фінансової звітності, зони вільної торгівлі між Україною та країнами-членами ЄС, європейського зеленого курсу.

 

Учасниками науково-практичної конференції сформовано резолюцію, в якій наголошено на необхідності інноваційного розвитку фінансового та обліково-аналітичного забезпечення управлінських процесів.

Запропоновано:
- напрями вдосконалення управління сферою публічних закупівель в Україні шляхом створення єдиного закупівельного простору;
- шляхи європейського вектора розвитку незалежного аудиту України, державного аудиту та податкового контролю;
- методичні прийоми впровадження таксономії фінансової звітності в Україні;
- напрями розвитку корпоративної звітності в умовах цифровізації економіки та євроінтеграційних процесів;
- методику обліково-аналітичного забезпечення прогнозування глобалізації та локалізації внаслідок пандемії COVID-19;
- методичні прийоми обліку виробництва органічної сільськогосподарської продукції та вдосконалення механізму фінансової підтримки органічного виробництва;
- визначено підходи до оптимізації кредитного забезпечення діяльності сільськогосподарських підприємств;
- розроблено пропозиції щодо удосконалення підходів в оподаткуванні сільськогосподарських товаровиробників;
- напрями розвитку страхового ринку України в умовах євроінтеграції.

13366

Події у світлинах