logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Вебінари у березні 2023 року

З ініціативи проректора з науково-педагогічної, наукової та інноваційної діяльності Інни Гончарук, з метою покращення володіння навичками та розкриття нових можливостей платформ Scopus, Web of Science, Research4Life для науково-педагогічних працівників, молодих вчених та працівників наукової бібліотеки Вінницького національного аграрного університету у березні 2023 року було проведено вебінари від компаній Clarivate, Elsevier, ORCID-Україна, українською та англійською мовами. У яких по можливості взяли участь онлайн 150 учасників.

7 березня 2023 року відбувся вебінар від компанії Elsevier на тему: Профілі установ у Scopus – IPW без таємниць. Вебінар було проведено для адміністраторів, під час якого учасники дізналися як формулюються профілі установ у Scopus і як можна коригувати профіль установи з Institution Profile Wizard: як отримати доступ до IPW, як працювати з IPW, як можна коригувати профіль установи поза функціоналом IPW.

9 березня 2023 року відбувся вебінар від компанії Clarivate на тему: Публікаційний процес в деталях. На вебінарі показано результати дослідженнь, які є важливим етапом кожного дослідження. Учасники обговорили де і як будуть опубліковані данні досліджень, які мають вплив на подальшу кар’єру, отримання визнання колег, можливість встановлення ефективних партнерств, отримання грантового фінансування. Також розглянули чому і як потрібно обрати видання що індексуються у Web of Science, як зберегти цей список, які існують бізнес-моделі видань і як опублікуватися безкоштовно, рецензування і його види, оформлення публікацій за форматом видання.

14 березня 2023 року відбувся вебінар від компанії Elsevier на тему: Importance of research data management (Важливість управління даними дослідження). На вебінарі учасники розглянули що таке управління дослідницькими даними та наскільки це важливо для дослідників. Управління дослідницькими даними (Research data management, RDM) — це ефективна взаємодія з дослідницькими даними протягом усього життєвого циклу дослідницького проєкту та по його завершенні. Управління дослідницькими даними відноситься до всіх аспектів створення, зберігання, обміну та архівування даних. Чому управління дослідницькими даними таке важливе? Управління даними допомагає дослідникам оптимізувати використання даних під час активної фази дослідницького проєкту та полегшує їм співпрацю з іншими дослідниками. Важливо складати план управління даними та дотримуватися його, тоді час буде витрачено з користю, і у майбутньому це допомагатиме досліднику та полегшуватиме комунікацію з колегами, партнерами, грантодавцями.

15 березня 2023 року відбувся вебінар від компанії Clarivate на тему: Web of Science Open House Sessions (Процес відбору журналу для основної колекції Web of Science). На вебінарі учасники дізналися що входить в процес відбору журналів для Web of Science. У процесі відбору журналів для Web of Science враховується цілий ряд кількісних і якісних факторів, які включають: Базові стандарти публікації (рецензування, публікаційну етику, формат публікації, своєчасність виходу випусків журналу, дотримання міжнародних видавничих стандартів, статті (або бібліографічні дані) англійською мовою); зміст журналу (корисний науковий контент); міжнародний авторський і редакційний склад; аналіз показників цитування.

16 березня 2023 року відбувся вебінар від компанії Elsevier на тему: Needle in the Haystack: where is my institution's data?:   monitor & report research data (Голка в стозі сіна: де дані моєї установи?: моніторинг і звіт про дані досліджень). Нова серія вебінарів про керування даними дослідження (RDM), проходив у формі Zoom. На вебінарі учасники з’ясували чому важливо відстежувати дані інституційних досліджень і чому відстеження даних інституційних досліджень є проблемою? На прикладі розглянули як різні інституції впоралися з цим викликом і які переваги вони отримали.

23 березня 2023 року відбувся вебінар від компанії Elsevier на тему: SciVal/Scopus: як використовувати їхню унікальну синергію при підготовці тематичних звітів. SciVal (Elsevier) – неймовірно потужне і гнучке рішення, яке дає змогу орієнтуватися у світі наукових досліджень, аналізувати науковий доробок, визначати наукові тренди, шукати партнерів і будувати ефективні стратегії своєї наукової діяльності. Учасники відвідали вебінар, який допоможуть зрозуміти аналітичні функції інструмента SciVal, а також дізналися, як вивести на якісно новий рівень звіти про науковий доробок, використовуючи різноманіття даних і можливостей бази Scopus й аналітичного інструмента SciVal.

23 березня 2023 року відбувся вебінар від компанії Elsevier на тему: RDM is a Team Sports, not a Single Player Mission: best national practices and future outlook. Нова серія вебінарів (RDM), проходив у формі Zoom. (RDM, від стратегії до впливу: Вам потрібна інфраструктура (люди та технології) і зміна розуму). RDM — це командний вид спорту, а не місія для одного гравця: найкращі національні практики та перспективи на майбутнє. Для учасників на вебінарі були представлені та обговорені дослідницькі ініціативи та найкращі практики національного рівня. А також запропоновано як установа може використовувати ці ініціативи, щоб пришвидшити свій шлях до відкритих даних у розвитку інфраструктури.

28 березня 2023 року відбувся вебінар від компанії Elsevier на тему: Predatory journals and how to avoid them. На вебінарі розглядалися хижацькі журнали, які також називають шахрайськими або псевдожурналами, - це публікації, які претендують на те, щоб бути законними науковими журналами, але спотворюють свою практику публікації. Деякі поширені форми хижацьких видавничих практик включають неправдиві заяви про рецензування, приховування інформації про витрати на обробку статей, неправдиве представлення членів редакційної колегії журналу та інші порушення авторського права чи наукової етики. Оскільки їх поширеність зростає, тому завдяки вебінару науковці отримали корисну інформацію про те, як ідентифікувати та уникати хижацьких журналів.

29 березня 2023 року відбувся вебінар від компанії Clarivate на тему: Процес відбору журналу для основної колекції Web of Science. Наукометрична, реферативна база даних Web of Science Core Collection (WoS CC) складається з індексів наукового цитування періодичних видань з природничих і технічних наук — Science Citation Index Expanded (SCIE), з суспільних — Social Sciences Citation Index (SSCI) та з гуманітарних — Art and Humanities Ci tation Indeх (AHCI). З 2015 р. WoS CC розширена мультидисциплінарним індексом Emerging Source Citation Index (ESCI). Також в WoS CC представлено індекси цитувань кращих конференцій Conference Proceedings Citation Index (CPCI) та монографій Book Citation Index BkCI і двох хімічних індексів: Current Chemical Reactions (CCR-EXPANDED) та Index Chemicus (IC). Учасникам вебінару було розкрито як саме проходить відбір до трьох основних журнальних індексів SCIE, SSCI, AHCI здійснюється за чотирма параметрами: зміст; видавничі стандарти; міжнародний склад; аналіз цитування. У процесі оцінювання видання з метою внесення до ESCI цитування не беруть до уваги. Імпакт-фактор розраховують лише для видань SCIE та SSCI. На сьогодні 15 українських видань індексується в SCIE та 39 відібрано до ESCI.

30 березня 2023 року відбувся вебінар від компанії Clarivate на тему: Вступ до наукометрії. Учасники вебінару розглянули цілі та завдання наукометрії, дані та джерела, що використовуються для аналізу, критерії їхньої якості. Як розраховуються і для чого (не)варто використовувати основні показники: імпакт фактор та його варіації, Journal Citation Indicator, квартиль, індекс Гірша, CNCI, beamplots. Представлені приклади коректного і некоректного застосування та аналізи здобутків науковця та установи крізь призму Web of Science та InCltes.

18013

Події у світлинах