logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Start up молодих науковців Вінницького національного аграрного університету переміг на Всеукраїнському фестивалі інновацій

Вінницький національний аграрний університет став переможцем конкурсу стартапів Festival of innovation. 



16 травня 2018 року в Міністерстві освіти і науки України пройшов Фінал конкурсу стартапів у межах Всеукраїнського фестивалю інновацій.
Головна мета фестивалю - продемонструвати розробки вітчизняних вчених та залучити інвесторів до фінансування реалізації новітніх розробок.
У МОН визначили переможців конкурсу стартапів, розробники яких отримали кошти на впровадження та розвиток проектів, а також менторську допомогу.
Найкращі стартапи визначали в двох номінаціях: «Економічно спрямовані інновації» та «Соціально спрямовані інновації».
Загалом же цього року на участь у конкурсі було подано 240 заявок, з яких найбільше від університетів – 165. Також свої проекти надсилали представники наукових установ національних академій наук, шкіл, коледжів, професійно-технічних училищ тощо. До півфіналу відібрали 40 проектів, а в фінал – 20.
Найбільше поданих проектів стосувалися сфери ІТ, освіти, охорони здоров’я, агросектору, енергоефективності, екології, допомоги людям з особливими потребами.
Для того, щоб претендувати на участь у інноваційному фестивалі, розробники надсилали коротке відео та презентацію інноваційних проектів, а фіналісти - презентували на демо-майданчику прототипи інновацій та розробок, що довели свою успішність.
Під час оцінювання проектів, журі звертало увагу на 3 основні критерії: новизна, масштабованість (розмір аудиторії, на яку розраховано розробку), стан готовності до впровадження.
ВНАУ представляв свій проект «Розробка вібраційного млина для механоактивації сипкого матеріалу» у номінації «Економічно спрямовані інновації», де впевнено виборов перше місце. Окрім того, завоював приз глядацьких симпатій. Енергоощадний вібраційний млин дозволяє робити подрібнення до розміру частинок від 5 до 50 мікрометрів, що в 5 разів тонше за людську волосину. Це дає змогу більше активувати матеріал. Приміром, подрібнені на такому млині лікарські засоби засвоюються організмом не за кілька годин, як при звичайному подрібненні, а максимум за годину.

Нагородження переможців пройшло за підтримки партнерів фестивалю. Команди отримали грошові нагороди, сертифікати на туристичні поїздки, на використання лабораторного обладнання у інноваційній лабораторії FabLab. 
Дві команди, які посіли перше місце, отримали по 25 тисяч гривень, а чотири команди з другого та третього місця – по 10 тисяч гривень.
Також ВНАУ отримав сертифікат на безкоштовну участь у виставках Innovation market та Ukrainian Israeli Innovation Summit 2018 та представить свій проект на International Startup University Battle у Копенгагені.

655

Події у світлинах