logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Писанкова рапсодія (як студенти ВНАУ мандрували орнаментальними шляхами тисячоліть)

Напередодні Світлого Христового Воскресіння український люд захоплено розписує писанки: фестивалі і майстер-класи, виставки та студентські симпозіуми; креативно і весело, цікаво і змістовно, а головне – тут натхненно і фахово відроджуються національні традиції.

Ось і студенти ВНАУ не залишились осторонь. 25 квітня відбувся майстер-клас з писанкарства, який провела соціальний педагог І.Г. Дзюба для шанувальників народних традицій академічних груп 21-Т, 11-ПТБД, 11-Екон, 22-21-ЕО.

  

Важко знайти в народному мистецтві предмет, який би конденсував у собі стільки образно-символічного змісту, як писанка. В ній поєднуються давні ритуали, мистецтво мініатюри і світоглядні основи буття. В орнаментальному багатстві та розмаїтті технік протягом тисячоліть формувався справжній інформаційний сайт народної пам’яті. Писанку дарували на знак перемир’я, з побажанням гарного врожаю, хрещені батьки своїм похресникам. Дарувалась писанка майбутньому нареченому як знак уваги під час ритуальної гри «Колода». У ході майстер-класу студенти дізнались, що змістовне наповнення, присутнє в символіці візитної картки нашої культури, об’єднує в просторі писанки і знакову мову етно-одягу, і давні розписи трипільської кераміки, і орнаментальне багатство рушника, створюючи на кольоровій мініатюрі свого роду прадавній українській космос. Доба християнства збагатила писанку зображенням храму та хреста, Великодньої паски.

З перших хвилин зустрічі, вир неповторної писанкарської творчості захопив моїх колег Мазур Ольгу Вікторівну (факультет екології, лісівництва та садово-паркового господарства) та Мазур Олену Василівну (факультет агрономії, садівництва та захисту рослин), студентів Їжак Ангеліну, Терещук Діану, Ходюна Михайла, Батютенко Катерину, Щербатюка Олександра. Витончені шедеври «орнаментальної мудрості» виходили з рук дебютантів і вже досвідчених майстринь. Бевз Анастасія та Кравчук Наталя докорінно змінили співвідношення традиційного та модерного в орнаментиці та тематичному колі; на блакитнім полі їхніх витворів з’явились написи ЗСУ і, звичайно, ВНАУ. Впевнено помандрував тисячолітніми орнаментальними шляхами Ревуженко Ілля, спростовуючи сталу думку, що писанки можуть створювати лише жінки. Справжніми майстрами декоративно-ужиткового мистецтва вийшли з майстер-класу Данілова Анастасія, Ющук Ольга, Паламарчук Альона, Шарко Ірина, Шарко Ірина Петрівна (11 Екон.)

З тематичної презентації учасники заходу дізнались, що крім писанкарської методики оздоблення яєць, існують дряпанка і крапанка, техніка травлення, робота бісером, олійний іконопис на дерев’яних заготовках, нитяна манера та віяння останнього часу – квіллінг (паперова техніка-гофре).
Отже, попереду – нові зустрічі, нові незвідані горизонти творчих орнаментальних доріг.

20872

Події у світлинах