logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Освітньо-профілактичний захід для студентів факультету технологія виробництва, переробки та робототехніки у тваринництві

27 березня відповідно до плану виховної роботи в університеті на 2023-2024 н.р. для студентів факультету «Технологія виробництва, переробки та робототехніки у тваринництві» проведено освітньо-профілактичний захід «Наркотична залежність: причини, наслідки, шляхи подолання». Гостями заходу стали співробітники «Міжнародної антинаркотичної асоціації м. Вінниці» Валерій Іванюта і Сергій Варакута.

В ході бесіди торкнулись соціального, психологічного, правозахисного аспекту проблеми залежності від психоактивних речовин. Відповідно до сучасних досліджень залежність від ПАР є захворюванням центральної нервової системи: біохімія в активних центрах (рецепторах) мозку змінюється так, що потреба в наркотичних речовинах стає біологічно зумовленою. Тобто, наркотики починають брати участь в обміні речовин. «Уперше більшість людей вживає наркотики добровільно, – зауважив спікер заходу Валерій, – але повторне вживання може призвести до змін у мозку, у результаті чого людина може бути не здатною опиратися інтенсивному потягу».   

Презентація співробітників асоціації допомогла розвінчати міфи, які роками створюються навколо проблеми і втягують нові і нові жертви однієї з найбільш прибуткових індустрій: міф про «легкі» і «важкі» наркотики, про легку відмову після першої дози та ін. Були названі соціальні та особистісні фактори ризику, які впливають на формування залежності: вплив молодіжної субкультури, доступність наркотичних речовин, інфантилізм, імпульсивність, конформізм, несамостійність поглядів, схильність до саморуйнівної поведінки.

Цей захід розпочав цикл освітньо-профілактичних бесід, присвячених проблемі аддикції (залежностей). Наступні заходи будуть присвячені запобіганню деструктивним і руйнівним явищам табакопаління, зловживанню алкоголем, віртуальній залежності та ігроманії.

20613

Події у світлинах