logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

NEXUS2050 – МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ГЕНЕРАЦІЇ ФУТУРИСТИЧНИХ ІННОВАЦІЙ РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ

26 червня 2024 року відбулось офіційне відкриття Першої Міжнародної технічної виставки Nexus2050. Подія триватиме два дні в Luxexpo The Box Luxemburg та включатиме виставкову зону, симпозіум, міжнародну зону пошуку партнерів, численні супутні заходи. Nexus2050 об’єднав 5000 учасників із понад 50 країн, на конференціях виступатимуть 300 спікерів, буде представлено 150 стартапів і 70 експонентів. Аджендою виставки є поєднання екологічних та цифрових переходів, прагнучи використовувати технології для допомоги урядам, організаціям і підприємствам у досягненні стратегій кліматичної нейтральності до 2050 року. Це перша щорічна виставка, основними темами якої є штучний інтелект, кібербезпека, сталий екологічний розвиток і фінансові технології. У зв’язку з початком офіційних переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу наша країна була представлена на виставці.

На церемонії відкриття виступив Його Королівська Високість Наслідний Принц Луксембургу Гійом Жан Жозеф Марі, міністр економіки, малого та середнього бізнесу, енергетики та туризму уряду Люксембургу Лекс Делл, комісар із інновацій, дослідження, культури, освіти та молоді Європейської Комісії Іліана Іванова, заступник Керівника Офісу Президента України Ігор Жовква, співзасновники Nexus2050 та інші спікери.

Наслідний Принц у своєму виступі підкреслив, що Люксембург є місцем інновацій та підприємництва, бізнесу та інвестування, керованих даних і стабільної економіки, являється локацією для динамічного розвитку стартапів.

Інноваційні інвестиції у космічну галузь та створення суперкомпʼютерів приваблює техкомпанії у Люксембург. Уряд має амбіційні стратегії інноваційного розвитку, що позиціонують Люксембург як піонера цифрової економіки, але без внеску підприємницького сектору не вдалось би досягти такого прогресивного розвитку країни. 

У постійно розвиваючому світі інновація надає можливість створити таке майбутнє, про яке ми мріємо, відчувати себе сильними та мати надійну економіку. Можливість будувати світ, де сталий розвиток та соціальне забезпечення є ключовими елементами. Штучний інтелект допомагає пришвидшити інновацію та втілити нові ідеї в життя набагато швидше, ніж коли небуть раніше. Але з усіма перевагами, що принесе він, ми не повинні забувати і про труднощі. Уряд, державні технологічні компанії, медіа організації та громадськість мають забезпечувати цифрову грамотність та розвивати надійний механізм для виявлення і обрахування дезінформації. Освіта є впливовим важелем і критичне мислення допомагає протистояти дезінформації. «Штучний інтелект забезпечує знаннями, але лише ми несемо відповідальність про те, як використовувати їх».

Також принц поспілкувався з першим людиноподібним роботом Софією. Софія - найдосконаліший гуманоїд Hanson Robotics, яка втілює наші уявлення щодо майбутнього штучного інтелекту та є платформою для передової робототехніки, яка поєднує науку, інженерію та артистизм. Із моменту свого дебюту в 2016 році Софія захопила світову аудиторію. Вона була першим послом робототехнічних інновацій Програми розвитку ООН і стала першим у світі роботом-громадянином.

На запитання принца Софія відповідала щодо майбутнього людства та акцентувала увагу на важливості поєднання людського капіталу та штучного інтелекту. «Жодна машина не працює сама по собі, лише за допомогою людини, тому компаніям важливо не забувати про свій власний кадровий потенціал», - сказала робот Софія.

Міністр економіки, малого та середнього бізнесу, енергетики та туризму уряду Люксембургу Лекс Делл наголосив на важливості збереження талантів у Європі задля більш справедливого розвитку майбутнього, адже Люксембург - симбіоз освіти, науки та діджиталізації. 

Комісар із інновацій, дослідження, культури, освіти та молоді Європейської Комісії Іліана Іванова зосередила увагу на цифровій освіті, розвитку інклюзивності, кібербезпеці та створенню і розвитку суперкомп’ютерів.

На Nexus2050 було визначено інвестиційні тенденції та їх тематичне інвестування. Серед 5 мегатрендів, що формують наше майбутнє є: технологічний прорив: до 2025 року очікується < 75 мільярдів пристроїв, підключених до Інтернету, порівняно з 30 мільярдами сьогодні. Швидка урбанізація: до 2050 року 2/3 населення світу проживатиме в містах, що вдвічі більше, ніж у 1950 році. Демографічні та соціальні зміни: до 2030 року кількість людей віком 60 років і старше в усьому світі збільшиться на 45%. Зміна клімату та дефіцит ресурсів: 50% світового населення, згідно з прогнозами, до 2050 року енергія, що розвивається, буде продукуватись від сонячної та вітрової енергії, порівняно з 7% у 2015 році. Глобальне багатство, що розвивається: прогнозується, що до 2050 року ринки, що розвиваються, представлятимуть 6 із 7 найбільших економік.

Після офіційного відкриття виставки, делегація науковців ВНАУ представила 2 стартапи – GreenDiesel та Brooko інвесторам під час B2B - зустрічей, ознайомилась із інноваціями та підприємствами, які були представлені та виставці.

20369

Події у світлинах