logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

НДГ «Агрономічне» – місце здобуття практичних навичок студентів та аспірантів Вінницького національного аграрного університету

Враховуючи, що структурний підрозділ ВНАУ займається не лише науково-дослідною роботою і популяризацією передового сільськогосподарського виробництва, а й підприємницькою діяльністю, НДГ «Агрономічне» ВНАУ є головним осередком навчально-практичної підготовки майбутніх спеціалістів. Саме тут студенти демонструють здобуті теоретичні знання та примножують їх практичними навичками. Така форма поєднання навчального процесу із практичною роботою є свідченням важливого напрямку навчання, за програмою дульної освіти в Україні, що дає змогу поєднувати лекційні заняття із практичною роботою та збільшує ефективність освоєння професії.

НДГ «Агрономічне» ВНАУ було створене у 2012 році, шляхом реорганізації Державного підприємства «Агрономічне» та приєднане, як цілісний майновий комплекс, до Вінницького національного аграрного університету. З того часу студенти та аспіранти є активними учасниками розробки науково-дослідних проєктів у ВНАУ та спільно працюють для розвитку продовольчої безпеки в Україні.

«Науково-дослідне господарство «Агрономічне» ВНАУ – це гордість університету, тому що в освітньому процесі немає кращої методики, ніж отримані теоретичні знання закріплені на практиці в реальних умовах професійної діяльності. Ми працюємо над розвитком матеріально-технічної бази науково-дослідного господарства, над зміцненням співпраці з партнерами університету, а також дбаємо про розширення наукової діяльності НДГ «Агрономічне» ВНАУ. Господарство можна сміливо назвати унікальним завдяки тому, що воно поєднує і сучасні теоретичні знання, і науку, і виробництво, і студентське середовище, і аспірантів, і науково-педагогічних працівників (НПП), і бізнес-партнерів з аграрної сфери. Все це дає можливість готувати висококваліфікованих фахівців та науковців, а також в цілому допомагати аграрній сфері України розвиватись та ставати високо технологічною», – наголошує президент ВНАУ, д.е.н., професор, академік НААН України Григорій Калетнік.

Оновлення матеріально-технічної бази – вимога часу

Вінницький національний аграрний університет допомагає розвитку науково-дослідного господарства. Керівництво університету разом із НДГ «Агрономічне» ВНАУ працюють над спільними проєктами по залученню інвесторів, підписанням угод зі стейкхолдерами, утворенням агрохабів та агрокластерів, а також допомагає оновлювати матеріально-технічну базу та підвищувати ефективність роботи господарства. Заміна старої техніки на нову, високотехнологічну призводить до зменшення затрат та збільшенню продуктивності роботи на землі.

Прикладом цього є 2021 рік, в якому відбулося потужне оновлення техніки та приладів. Закуплений новітній колісний трактор CASE ІН PUMA 210 із системою автоматичного водіння, дискова ротаційна борона, культиватор з одночасним внесенням рідких добрив та ін., на які витрачено близько 5 млн. грн. У планах оновлення усієї технічної бази господарства, серед яких новий комбайн. До залучення нової техніки для НДГ «Агрономічне» ВНАУ за рахунок передових потужних бізнескампаній-меценатів значних зусиль доклала проректор з наукової та інноваційної діяльності Вінницького національного аграрного університету, д.е.н., професор Інна Гончарук.

Практика на НДГ «Агрономічне» ВНАУ - це сучасні реалії агровиробництва

Аспіранти та студенти університету мають змогу проходити практику на господарстві «Агрономічне» ВНАУ, а також займатися там науковою та дослідною діяльністю, що дає змогу розширити професійну обізнаність та готувати наукові праці.

В приміщенні дослідного господарства знаходиться навчальна аудиторія для проведення практичних занять, яка оснащена спеціальним обладнанням. Студенти інженерно-технологічного факультету, а також факультетів агрономії та лісівництва, менеджменту та права, здебільшого проходять свою навчальну практику саме на господарстві «Агрономічне». Щоранку усі студенти присутні на виробничих нарадах, кожен з них відповідає за ту чи іншу ділянку роботи. Вони повідомляють про хід виконання с.-г. робіт та прогноз кліматичних умов, а також пропонують своє вирішення проблем, наприклад, пов’язаних із боротьбою проти шкідників, хвороб та необхідністю застосування тих чи інших препаратів, стимуляторів та міндобрив. Практиканти «Агрономічного» присутні під час проведення технологічних операцій, як, наприклад, посів, захист рослин, внесення добрив та інших. Студенти залучаються на кожну ділянку роботи господарства: починаючи від засіву землі культурою до ремонту техніки, де вони здобувають практичні навички, потрібні сучасному фахівцю.

«Студенти ще навчаючись вже набувають досвіду, як працювати із технікою, землею, насінням, добривами. І все це відбувається в реальному господарстві із застосуванням реальної техніки, на якій працює переважна кількість сучасних господарств. Наше підприємство орієнтоване на ті культури, які на сьогоднішній момент є найбільш актуальними та перспективними, ті культури з якими студентам та аспірантам доведеться працювати в реальному житті», – розповідає заступник директора НДГ «Агрономічне» ВНАУ Павло Довгань.

Чимало випускників Вінницького національного аграрного університету, після закінчення навчання, отримують роботу на НДГ «Агрономічне» ВНАУ. За словами директора господарства, за результатами цьогорічних звітів практикантів, «Агрономічне» готове було прийняти на роботу 70% студентів аграрних спеціальностей. Оскільки вони отримали якісні знання в університеті та закріпили їх сучасними практичними знаннями на господарстві, що дозволило молодим аграріям одразу працювати на підприємстві. Студенти отримують не лише знання фермерської галузі щодо правильного обробітку земель та вирощення продукції, а й уміють працювати із фермерською технікою та мають знання інженера. Випускники університету працюють провідними агрономами та головними менеджерами з продажів.

«Вирощуючи врожаї, Науково-дослідне господарство «Агрономічне» ВНАУ має прибутки, які знаходяться під суворим контролем з боку університету та переважна більшість усіх зароблених коштів спрямовується на закупівлю сучасної сільгосптехніки та лабораторного обладнання. Це з одного боку підвищує якість роботи самого господарства, а з іншого – забезпечує можливість студентам та аспірантам навчатись та проводити дослідження на новітньому обладнанні та техніці. Якщо раніше двома старими тракторами ділянку землі площею 213 га потрібно було культивувати за 7 діб, то з допомогою нового трактора CASE ІН PUMA 210 цей процес відбувається вдвічі швидше за 3 доби» – розповів ректор ВНАУ, д. с-г. н., доцент Віктор Мазур.

Науково-дослідна робота студентів на господарстві «Агрономічне» ВНАУ

На цей час існує 7 навчальних фермерських господарств, які діють на базі НДГ «Агрономічне» ВНАУ. Студенти представили власні бізнес-проєкти. Навчальні фермерські господарства «Він-Агро», «Агросвіт-Надія», «Поділля-Агро», «Вінленд», «Земля Поділля», «Агросенс». На території науково-дослідного господарства «Агрономічне» Вінницького національного аграрного університету студенти спільно із працівниками господарства, займаються вирощуванням ячменю, соняшника, кукурудзи, сої. А також у співпраці з компанією «Агровілідж» вирощують овочі.

«Студенти 2-3 курсів набувають досвід збирання урожаю на власних присадибних ділянках, знайомляться з культурами, добривами, сівозміною, формують у себе практичні навики роботи на сільськогосподарській техніці. Це має позитивний вплив, як для практичного навчання студентів так і для розвитку наукового потенціалу ВНАУ», – розповідає директор НДГ «Агрономічне» ВНАУ Віктор Ємчик.

Створення навчальних фермерських господарств – це новий етап здобуття практичних навиків. Такого в аграрних університетах України ще немає. Це новий проєкт, який реалізується саме Вінницьким національним аграрним університетом. І згодом навчальні фермерські господарства ВНАУ можуть стати демонстраційними.

В рамках функціонування Всеукраїнського науково-навчального консорціуму в НДГ «Агрономічне» ВНАУ постійно проводиться стажування викладачів Вінницького національного аграрного університету. Це дає змогу покращити рівень практичної підготовки науково-педагогічних кадрів встановити чіткий зв’язок між виробничою, освітньою та науковою діяльністю університету.

Також, на землях НДГ «Агрономічне» ВНАУ на цей час активізувалася робота з закладання наукових дослідів аспірантів та докторантів. Такі досліди дадуть можливість значно покращити рівень практичної підготовки науково-педагогічних кадрів, що дасть можливість адаптувати проведенні результати досліджень у практичне використання в інших сільгоспформуваннях.

«Розвиток науки неможливий без лабораторних досліджень та тестових робіт в реальних умовах. Вінницький національний аграрний університет цілеспрямовано розвиває свій структурний підрозділ НДГ «Агрономічне» ВНАУ, адже це прекрасна база для якісної підготовки фахівців та науковців. А результатом того, що НДГ «Агрономічне» ВНАУ з кожним роком розвивається і сьогодні це вже сучасний науково-дослідний центр до якого є неабиякий інтерес з боку українських агрохолдингів та міжнародних компаній. «Агрономічне» знають, поважають; і спільні дослідження з ним набули рівня престижності серед представництв міжнародних кампаній в Україні. Ми вдячні нашим партнерам за спільну працю», – розповідає проректор наукової та інноваційної діяльності, д.е.н., професор Інна Гончарук.

НДГ «Агрономічне» ВНАУ співпрацює з українськими та міжнародними аграрними компаніями

Господарство «Агрономічне» ВНАУ співпрацює із міжнародними та вітчизняними компаніями-лідерами, разом з якими на землях господарства постійно проводяться нові досліди. Експерименти спрямовані на вивчення нових гібридів культур, а також нових біологічних препаратів. Досліди дозволяють освоїти та розвинути нові, якісні направлення у аграрній науці, що допомагає мінімізувати затрати та збільшити прибутки.

Понад 60 дослідів кукурудзи було закладено спільно із німецькою компанією «Bayer». 13 з цих дослідів є гібридними культурами, 2 з яких є унікальними, оскільки до цього часу не були вивчені ні на яких ґрунтах. Гібрид 2400, досліджуваний на землях «Агрономічного», відсутній у продажі та потребує детального вивчення, для того щоб зрозуміти, чи варто та за якою технологією його використовувати. В результаті роботи очікується повне вивчення цього сорту кукурудзи за різними характеристиками, які можуть показати результати більшої врожайності, покращену роботу у взаємодії із ґрунтами та протидії шкідникам. Після дослідження планується засівати землі «Агрономічного» новими покращеними видами сільгоспкультур.

Разом із українською компанією «БТУ-Центр» на посівах пшениці був закладений дослід інноваційної програми «StopStres», що займає площу у 15 га. Дослід проведений на посівах пшениці дозволяє побачити помітний результат більш активного дозрівання культури та збільшення відсотку врожайності. Також досліди були закладені на посівах соняшнику і вже дали перші результати. Препарати від компанії «БТУ-Центр» допомогли очистити землю від шкідників та бур’яну, що призведе до зменшення псування плодів та збільшенню врожайності. Компанія займається органічними засобами для захисту та підживлення рослин. Такі препарати є важливим чинником для майбутнього повноцінного вирощення органічної продукції на землях України.

А також нещодавно господарство розпочало співпрацю з Центром точного землеробства «FRENDT», який передав університету повністю функціонований GPS-навігатор Hexagon Ti5. Цей пристрій дозволяє проводити навчання студентів як у лабораторних, так і в аудиторних умовах та розвивати знання DIGITAL технологій. Із компанією «FRENDT» проводяться переговори для підписання багатьох спільних проєктів.
«Ознайомитися із закладеними дослідами можуть усі бажаючі аграрії. Таким чином складається трьохстороння співпраця, яка відбувається між виробниками продукції, університетом, як базою закладення дослідів і виробничниками. Але є ще четверта чудова складова, яка являється нашою основою і ми набираємо у цьому обертів, це надання практичних навичок нашим студентам, які залученні під час внесення усіх препаратів, а також під час усіх аспектів співпраці із партнерами університету та безпосередній роботі на господарстві. Така синергія з усіх сторін дає нам змогу залишатися лідерами серед університетів аграрної галузі та можливість примножувати свої прибутки», – зазначив директор НДГ «Агрономічне» ВНАУ Віктор Ємчик.

Нещодавно НДГ «Агрономічне» ВНАУ відвідала французька делегація, яка високо оцінила господарство та готова до системної науково-дослідної співпраці з Вінницьким національним аграрним університетом.

«Агрономічне» – господарство з добрим серцем

На території НДГ «Агрономічне» ВНАУ працівники господарства опікуються шістьма собаками. Для них створені усі належні умови, вони забезпечені житлом, їжею, а також проведені лікувальні заходи і щеплення. Під час міжнародної ветеринарної конференції USAVA-2021 у Вінницькому національному аграрному університеті, домашнім улюбленцям «Агрономічного» було проведено повний ветеринарний огляд, а також УЗД.

13761

Події у світлинах