logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Науковці ВНАУ взяли участь у Національному форумі «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»

21-22 листопада 2023 року науковці Вінницького національного аграрного університету - Інна Гончарук, Діна Токарчук, Яна Паламаренко, Марина Мельник у рамках виконання прикладного дослідження «Біоенергетичний рециклінг відходів у системі раціонального використання природних ресурсів та сталого розвитку сільського господарства» взяли участь у Національному форумі «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології», організований Всеукраїнською екологічною лігою / All-Ukrainian Environmental League.

У перший день форуму відвідали полігон твердих побутових відходів у с. Рибне, який розташований у межах лісового масиву на віддалі 14 км від Івано-Франківська.

Полігон експлуатується комунальним підприємством «Полігон ТПВ», засновником та власником якого є територіальна громада міста. Згідно договору оренди, укладеного КП «Полігон ТПВ» з Тисменицькою районною адміністрацією від 16.02.2012 р., для потреб підприємства виділена земельна ділянка загальною площею 20,80 га. Термін оренди – 15 років. Основні напрямки роботи комунального підприємства – захоронення побутових відходів, експлуатація, а також відлов, стерилізація та тимчасове утримання безпритульних тварин. Чисельність працівників КП «Полігон ТПВ» складає 44 особи, з них: 19 працює на полігоні твердих побутових відходів; 6 - на сортувальній станції; 7 - на дільниці по вилову, стерилізації та пункті тимчасової перетримки безпритульних тварин; 12 - адміністративний персонал. Полігон є одним із найбільших в області та акумулює близько 50% побутових відходів і єдиним, на якому внаслідок біоенергетичного рециклінгу виробляють біогаз. Середньодобові обсяги захоронення відходів складають близько 250 т. Із загального обсягу відходів 80% - органічного походження. У 2018 р. Івано-Франківська міська рада і ОДА придбали сміттєсортувальну лінію, яка призначена для комбінованого сортування (ручного і механізованого) змішаних ТПВ із розділенням відходів чорних і кольорових металів, скла, пластика, полімерних матеріалів, макулатури, а також органічних відходів із метою їх подальшого вторинного використання і утилізації. Виробнича потужність лінії складає близько 4-5 тонн за годину. У 2017 р. полігон облаштований системою збору біогазу. Для цього приватна компанія Clear Energy орендує частину полігону, на якому станом на 1 січня 2022 року пробурені 59 свердловин, із них 6 - за 2022 рік. Отриманий біогаз переробляється на електричну енергію (2 когенераційні установки загальною потужністю 0,5 МВт), яку реалізують за «зеленим» тарифом. Установки обслуговують 6 працівників. Обсяг інвестицій для реалізації проєкту склали близько 1 млн євро. Використовується обладнання австрійського виробництва.

 

Цей практичний кейс - яскравий приклад вилучення корисних складових відходів та біоенергетичного рециклінгу, який робить свій внесок у розбудову циркулярної економіки та енергетичну незалежність громад України на засадах сталого розвитку.

Другий день форуму був присвячений обговоренню нових законодавчих ініціатив та нормативно-правових актів у сфері управління відходами в Україні з орієнтацією на європейські правила та стандарти; регіональному та місцевому стратегічному плануванню управлінням відходами для «зеленого» відновлення України. Спікерами пленарних сесій були Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, народні депутати України, керівники департаментів та відомств - Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державної екологічної інспекції України, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, міжнародних організацій, науковці, бізнес-структури, які працюють у сфері поводження з відходами, природоохоронні громадські організації Всеукраїнська екологічна ліга / All-Ukrainian Environmental League.

За результатами обговорень учасниками Національного форуму відзначено позитивні результати у створенні та розбудові інфраструктури поводження з відходами у містах Львів, Хмельницький, Житомир, успішний досвід рекультивації полігону ТПВ № 5 (с. Підгірці, Київська область); перші практичні дії та проблемні питання реалізації Закону України «Про управління відходами». 

Серед пропозицій учасників форуму були:
- створити Державне агентство поводження з відходами та передати йому повноваження Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України і Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України у цій сфері;
- внести зміни до Бюджетного Кодексу щодо перерозподілу у 2024 році екологічного податку для розвʼязання місцевих екологічних проблем та мінімізації наслідків для довкілля російської збройної агресії;
- забезпечити виконання цілей та завдань, встановлених Законом України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» щодо розроблення стратегічних, програмних і планових документів для усіх галузей економіки України, де передбачити завдання та заходи з їх екологізації шляхом технічного переоснащення, впровадження енергоефективних і ресурсоощадних технологій, маловідходних, безвідходних і екологічно безпечних технологічних процесів;
- ухвалити нові ставки екологічного податку на захоронення та розміщення відходів, які мають стимулювати зменшення прямого захоронення несортованих відходів чи необроблених біовідходів та стимулювати до збільшення обсягів сортування, впровадження екологічно безпечних технологій утилізації, видалення та перероблення відходів;
- запровадити в Україні державний кадастр відходів, завершити створення у цій сфері єдиної інформаційно-аналітичної мережі, системи обліку та паспортизації місць розміщення відходів;
- сприяти проведенню наукових досліджень, дослідно-конструкторських та прикладних робіт щодо створення екологічно чистих технологій та перероблення (рециклінгу) промислових відходів, реалізації пілотних проєктів/програм у сфері поводження з відходами.

Науковцями Вінницького національного аграрного університету - Інною Гончарук, Діною Токарчук, Яною Паламаренко, Мариною Мельник запропоновано Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України ініціювати, а Міністерству освіти і науки України внести відповідні зміни до наказу про включення до пріоритетних тематик при проведенні конкурсів проєктів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок у 2024 році наукових тем щодо управління відходами різних видів в Україні.

19697

Події у світлинах