logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

На базі ВНАУ відкриють Центр підтримки та інновацій

23 травня 2019 року проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Інна Гончарук та заступник декана з наукової роботи інженерно-технологічного факультету Ігор Купчук взяли участь у Першому загальному з’їзді Центрів підтримки технологій та інновацій (TISC), який організований Національним офісом інтелектуальної власності та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.


Метою заходу є забезпечення розбудови мережі TISC в Україні та налагодження контактів, плідної роботи та комунікації між учасниками проекту TISC. Під час заходу відбулось детальне обговорення проекту TISC, надання повної інформації щодо організації та функціонування TISC, презентація послуг TISC для учасників інноваційного процесу та ознайомлення з інструментами якісного забезпечення підтримки технологій та інновацій. Спікерами під час заходу були представники Всесвітньої організації інтелектуальної власності (у режимі онлайн), іноземні спікери, НОІВ та стартап середовища, які ознайомили присутніх із проектом «Research4Life», розповіли особливості впровадження та переваги проекту TISC, основи патентного пошуку та робота з інноваційним інструментом патентної аналітики програми PatBase.
Рішення про запуск експериментального проекту зі створення TISC було прийнято Міжнародною організацією, що займається питаннями політики, зміцнення співпраці, надання послуг та інформації в галузі інтелектуальної власності (ВОІВ) у квітні 2009 року. ВОІВ є самофінансованою установою системи Організації Об’єднаних Націй і налічує 191 держав-членів.


Завдання проекту TISC:
- стимулювання розвитку інновацій і, таким чином, стимулювання економічного зростання в державі;
- збільшення наявності та використання належних, високоякісних послуг щодо надання технологічної інформації;
- зміцнення національного потенціалу в галузі охорони творів, інновацій, винаходів та інших ОПІВ і надання підтримки розвитку науково-технічної інфраструктури;
- забезпечення охорони прав інтелектуальної власності.
Перед початком конференції з вітальним словом виступили Сергій Шкураков, заступник директора Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі, та Микола Вольвач, державний експерт експертної групи з питань комунікацій та організаційно-методичного забезпечення стратегічного планування Директорату інновацій та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України.
Богдан Моркляник, директор Національного офісу інтелектуальної власності, також привітав учасників із початком конференції та побажав плідної співпраці, обміну професійним досвідом та нових здобутків!


Під час заходу відбулось пряме з’єднання із штаб-квартирою Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) у місті Женеві, Швейцарська Конфедерація. З вітальним словом до учасників звернувся Валерій Жалдак, директор Департаменту інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі, та Андрій Чайковський, директор Відділу підтримки технологій та інновацій Департаменту інфраструктури інновацій та знань ВОІВ.
Представники ВОІВ розповіли учасникам заходу про проекти та напрями підтримки інновацій, які здійснює організація. Мусадік Хусейн, керівник програми Департаменту інфраструктури інновацій та знань ВОІВ, розказав про проект «Research4Life». В свою чергу, Алекс Рейхель, фахівець з питань промислової власності Відділу підтримки технологій та інновацій ВОІВ, провів детальну лекцію про основи патентного пошуку та роботи з патентними кваліфікаціями, а також, роботу з базою даних патентної інформації «Patentscope».
Також на конференції був присутнім Маурер Матвей, акаунт-менеджер компанії «Minesoft», який поділився досвідом роботи компанії та розповів про надзвичайно цікавий інноваційний інструмент патентної аналітики – PatBase. Крім того, учасники мали можливість побачити, як використовувати цей інструмент на практиці.


Друга частина конференції була присвячена проекту центрів підтримки технологій та інновацій – TISC - Technology and Innovation Support Center (TISC) в Україні. Про перший досвід роботи Центрів підтримки технологій та інновацій та розбудову мережі TISC в Україні розповідали Данило Цьвок, керівник Управління технологій, інновацій та маркетингу інтелектуальної власності НОІВ, та Касим Величко, начальник відділу забезпечення роботи мережі Центрів підтримки технологій та інновацій (TISC) НОІВ. Говорили про специфіку роботи Центрів та можливості, які вони надаватимуть інноваційним проектам.
Окремо обговорювали можливості TISC як інструменту підтримки технологій та інновацій для закладів вищої освіти.
Проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ВНАУ Інна Гончарук провела перемовини з начальником відділу забезпечення роботи мережі TISC Національним офісом інтелектуальної власності Касимом Величко, щоб відкрити на базі ВНАУ Центр підтримки технологій та інновацій, який дасть можливість науковцям та студентам університету доступ до проекту «Research4Life», яка містить програми доступу до патентної і непатентної інформації у галузі медицини, захисту навколишнього середовища, юриспруденції, розвитку інноваційних досліджень, сільського господарства. Також надається доступ до міжнародної патентної бази «PatBase», яка містить інформацію про патенти країн світу на рідній мові заявників та переклад на англійську мову.


Всі бази передбачають плату за користування ними, але учасникам програми TISC доступ до даних баз є безкоштовним.

 

1346

Події у світлинах