logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

На базі Вінницького національного аграрного університету відкрито перший на Вінниччині Центр підтримки технологій та інновацій (TISC)

 На базі Вінницького національного аграрного університету відкрився перший на Вінничччині Центр підтримки технологій та інновацій (TISC –  Technology and Innovation Support Center). Це історична подія для університету та усіх науковців, аспірантів, освітян Вінниччини.  На сьогодні в Україні таких центрів лише 7: у Києві, Харкові та Тернополі, тоді як у Європі більше 800.

Створення центру підтримки технологій та інновацій на базі Вінницького національного аграрного університету відбувається в рамках розбудови мережі центрів в Україні, що координується Національним офісом інтелектуальної власності спільно з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Міністерством освіти і науки України, за сприяння Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO).

Мета центру – підтримка розробок та інновацій, що створюються винахідниками та надання користувачам високоякісних послуг, зокрема, патентний пошук, патентна аналітика, консалтинг для подання заявки і отримання патенту, комерціалізація об’єктів права інтелектуальної власності, а головне – розкрити інтелектуальний потенціал України.

Президент університету Григорій Калетнік зазначив, що для сучасного вищого закладу освіти вкрай важливо вчасно реагувати на нові виклики, йти в ногу з часом, а інколи і працювати на випередження. Висловив впевненість, що відкриття Центру сприятиме ефективнішій та успішнішій роботі над науковими проектами ВНАУ, новими ідеями,  і що колектив ВНАУ зможе максимально використати можливості проекту для розвитку університету.

Данило Цьвок, заступник директора Національного офісу інтелектуальної власності, подякував університету за активність і плідну взаємодію у напрямку відкриття першого Центру на Вінниччині. Зазначив, що TISK багато років успішно функціонує в Європі. Цей рік видався плідним для роботи і в Україні. І от тепер ми маємо ще один новий Центр у Вінницькому національному агарному університеті. Заступник директора пообіцяв максимальну підтримку усіх проектів, які зароджуватимуться у стінах університету.  

Сергій Брудняк, керівник Центру підтримки технологій та інновацій, коротко розповів науковцям про мету і завдання Центру в Україні, напрями діяльності TISK.

Проект є об’єднуючою ланкою в сфері інновацій – між винахідниками, усіма творцями інтелектуальних продуктів, компетентними державними органами, інвесторами та юридичним ринком, покликаний допомагати винахідникам, малому   бізнесу, стартап середовищу, НДІ, ЗВО та іншим учасникам інноваційної діяльності, шляхом проведення консультацій, надання доступу до патентної інформації та захисту суб’єктів інноваційної діяльності аби обрати правильний шлях розвитку проекту та правової охорони, підкреслив Сергій В’ячеславович.

Проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності університету Інна Гончарук, яка була ініціатором відкриття Центру у ВНАУ і три місяці працювала над юридичними та технічними особливостями запуску проекту в університеті, заначила, що його відкриття сприятиме розвитку інновацій, адже у ВНАУ є потужна стартап-школа, успішні проекти, які здобули перемогу на міжнародному та всеукраїнському рівнях. Так співпраця дозволить комерціалізувати наші топові розробки і впровадити їх у виробництво.

До Центру матимуть вільний доступ науковці, викладачі, аспіранти та студенти ВНАУ та інших установ. Це надзвичайно цінна можливість для науковців всієї Вінниччини. Ідея створення центру саме у Вінницькому національному агарному університеті, розповіла Інна Вікторівна, виникла одразу після запуску проекту в Україні. Протягом трьох місяців робоча група працювала над юридичними та технічними аспектами запровадження проекту і, як результат – маємо перший на Вінниччині Центр підтримки технологій та інновацій (TISC).

Після вітальної частини відбулося підписання Меморандуму про співробітництво між Національним офісом інтелектуальної власності та Вінницьким національним аграрним університетом. А також вручення символічної таблички, яке засвідчило офіційне відкриття Центру підтримки технологій та інновацій Вінницького національного аграрного університету.

3033

Події у світлинах