logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

МІНІСТР АГРОПОЛІТИКИ ВИЗНАЧИВ ВНАУ ОДНИМ З П’ЯТИ НАЙПОТУЖНІШИХ УНІВЕРСИТЕТІВ УКРАЇНИ

Сьогодні, 28 жовтня Вінницький національний аграрний університет приймав Міністра аграрної політики та продовольства України, к.ю.н. Романа Лещенка. За невеликий час, передбачений програмою роботи Міністра на Вінниччині, наймолодший Міністр аграрної політики за історію України Роман Лещенко ознайомився з окремими досягненнями, успішними інноваційними розробками науковців університету та зустрівся з науково-педагогічним колективом, студентами, аспірантами та докторантами ВНАУ. Зустріч відбулась в рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції «Інноваційні підходи та цифровізація агропромислової інженерії в умовах сталого розвитку», яка в цей день проходила в університеті.

Розпочався візит Міністра з теплих слів та рукопотискань із президентом університету, д.е.н., професором, академіком НААН України Григорієм Калетніком та ректором університету, к.с.-г.н., професором Віктором Мазуром. Увійшовши в стіни закладу, Міністр одразу поринув у процес знайомства з його роботою. З особливостями роботи сучасної бібліотеки ВНАУ, демонстраційною залою наукових досягнень науково-педагогічних працівників університету та Центром інноваційних технологій ознайомила міністра проректор з науково-педагогічної, наукової та інноваційної діяльності, д.е.н., професор Інна Гончарук. Міністр відзначив налагоджену системну наукову та інноваційну роботу і навіть виявив подив масштабами цієї роботи.

Виступаючи перед науково-педагогічним колективом та молоддю ВНАУ Роман Лещенко розповів про себе, свій життєвий, трудовий і науково-педагогічний шлях і особистий професійний досвід в аграрній сфері, а також поділився з присутніми на зустрічі своїми міркуваннями щодо гострих проблем та першочергових завдань галузі АПК. Відповів Роман Лещенко і на питання присутніх. А атмосфера заходу дозволила вести діалог на досить високому рівні ділової відвертості, а тому прозвучало з вуст Міністра і у запитаннях присутніх на заході вболівання за розвиток аграрної науки, захист науково-дослідних земель та низький рівень фінансування державних тематик наукових досліджень, що не відповідає високому рівню значимості АПК в порівнянні з іншими сферами.

«Завдячуючи всім нам сьогодні формується більше половини усієї валютної виручки України, завдячуючи всім нам сьогодні формується 20 % ВВП. Аграрна галузь формує сьогодні стабільну точку розвитку. За 9 місяців – 10% приросту. Нам не потрібно нічого нікому доводити, ми просто повинні робити свою роботу», – заявив Роман Лещенко, звертаючись до учасників конференції.

Відповідаючи на запитання присутніх щодо розвитку матеріально-технічної бази університету та гостру необхідність створення на базі університетів та коледжів сучасних центрів технічного забезпечення аграрних технологій Роман Лещенко зазначив, що державно-приватне партнерство має в практичній площині набути якісно нових методів. «Якщо аграрний бізнес хоче хороші кадри, то краще не щороку чергові Лендкрузери чи Лексуси купувати, а вкладати гроші в технічну базу закладів освіти. Ми будемо давати державні дотації та інші форми державної підтримки аграрного виробництва тим підприємствам, які співпрацюють і допомагають аграрній освіті та науці», – відзначив Міністр.

Під час конференції Міністру розповіли про те, як ВНАУ відстояло землі для науково-дослідної діяльності студентів, аспірантів, докторантів та науково-педагогічних працівників університету. Коментуючи ситуацію, Міністр висловив своє переконання, що аграрний університет має мати землі для дослідів, має мати техніку та лабораторії, і ніхто не має права зазіхати на землі, на яких формуються кваліфіковані фахівці для АПК. «Я публічно підніму це питання. Якщо заберуть землю, на якій працює вищий навчальний заклад, то завтра не буде можливості купити ні комбайна, ні трактора, ні зробити ремонт, ні альтернативне опалення», – відкрито підтримуючи позицію ВНАУ заявив Роман Лещенко.

А звертаючись до студентів Міністр серед іншого сказав: «Якщо мені в 32 роки вдалось, то вам вдасться тим більше. Основне, що ви маєте розуміти, що Україна – це надзвичайні можливості, але тільки за умови тяжкої невпинної системної праці».

Одразу після зустрічі Міністра з трудовим колективом та студентством, молоді науковці ВНАУ на чолі з проректором з науково-педагогічної, наукової та інноваційної діяльності Інною Гончарук представили Міністру свої останні наукові винаходи та розробки, а також продемонстрували здобуті ними численні нагороди та відзнаки у різноманітних конкурсах міжнародного та національного рівнів. Зустріч відбулась переважно англійською мовою, що підкреслило високий рівень молодих науковців ВНАУ і стало для Романа Лещенка ще однією приємною несподіванкою серед побаченого під час його робочого візиту у ВНАУ.

Апогеєм зустрічі Романа Лещенка з науково-педагогічним колективом та студентством університету стало його публічне прийняття пропозиції президента університету очолити Наглядову раду ВНАУ. «Григорію Миколайовичу, пропозицію приймаю. Незалежно від посади чи статусу, який буде в мене, я буду допомагати і сприяти вашій Альма-матері», – ці слова Міністра отримали у відповідь гучні оплески, як свідчення взаємної поваги учасників зустрічі до щирих слів міністра Романа Лещенка.

13935

Події у світлинах