logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Академік Григорій Калетнік: думка науковців щодо ринку землі має бути почута і врахована

24-25 червня 2021 року у Вінницькому національному аграрному університеті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція на тему «Обіг земель сільськогосподарського призначення та земельна децентралізація».

Конференція присвячена стану та перспективам розвитку земельних відносин, проблематиці регулювання обігу та формуванню науково-обґрунтованих рекомендацій щодо покращення ситуації у сфері обігу земель сільськогосподарського призначення. Головуючою на пленарному засіданні конференції була доктор економічних наук, професор, проректор з наукової та інноваційної діяльності ІННА ГОНЧАРУК, яка у своєму вступному слові зазначила актуальність теми конференції та важливість наукової думки щодо обігу землі в Україні.

Відкриваючи конференцію, доктор економічних наук, професор, академік НААН України, президент Вінницького національного аграрного університету ГРИГОРІЙ КАЛЕТНІК зазначив: «Я завжди був за ринок землі. Але українська земля – це дорогоцінний скарб і державне регулювання має захистити і національні інтереси, і вітчизняного власника, і можливістю іноземному інвестору вільно працювати на українській землі, але за правилами держави України».

 

Декан факультету менеджменту та права ВНАУ, кандидат економічних наук ЛЮДМИЛА ПРОНЬКО зосередила увагу учасників на передачі земель державної власності до місцевих громад. На думку Людмили Миколаївни, територіальні громади гостро потребують наявність стратегії розвитку та чіткий план дій. «Стратегія має врахувати схему планування території громади та цільове призначення окремих її частин. Таким чином можна закласти основи розвитку території громади, раціональне використання землі», – зазначила декан факультету менеджменту та права.

Доктор економічних наук, проректор ВНАУ з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та міжнародної діяльності СВІТЛАНА ЛУТКОВСЬКА у своєму виступі наголосила на вкрай низькому рівні законодавчого регулювання екологічних та соціальних аспектів обігу земель сільськогосподарського призначення, що створює умови для зловживань.

«Наукові дослідження дають право стверджувати, що транснаціональний капітал, власники українських агрохолдингів та земельні спекулянти в українській владі закріпили свої інтереси на законодавчому рівні», – зазначив кандидат економічних наук, проректор ВНАУ, народний депутат України VIII скликання АНДРІЙ ШИНЬКОВИЧ. На думку Андрія Васильовича, зміни в земельному законодавстві, скасовують базовий принцип, що забезпечував купівлю сільськогосподарської землі виключно громадянами держави Україна та дають право іноземним банкам в необмеженій кількості отримувати у власність сільськогосподарські землі через механізм застави. Все це, на думку Андрія Шиньковича, несе загрози національній безпеці України.

 

Асистент кафедри землеробства, ґрунтознавства та агрохімії ВНАУ, начальник Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області 2015-2019 рр. ЮРІЙ КОЗАК зауважив у своєму виступі, що всі роки перш за все найбільше страждають інтереси селянина. «Інформаційний вакуум створює умови для низької обізнаності людей і в цілому для правового нігілізму, що в умовах відкриття вільного ринку землі робить власника землі мішенню для не завжди добросовісних гендлярів», – зауважив Юрій Козак.

Після пленарного засідання, робота конференції продовжилась у 3 секціях.

Матеріали конференції будуть надруковані у науковому журналі.

12433

Події у світлинах