logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Форум аграрного права – 2022

Президент Вінницького національного аграрного університету - Григорій Калетнік - професор, доктор економічних наук, академік Національної Академії Аграрних Наук України, виступив із вітальним словом на форумі з аграрного права. Особливі слова вдячності висловив організаторам заходу.

Маючи колосальний досвід у політичній, законотворчій діяльності, особливо в аграрному напрямку, Григорій Миколайович відмітив: «Аграрна галузь України і, зокрема сільське господарство, всі роки незалежності постійно реформується під диктовку зовнішніх порадників. У результаті постійно зростає потреба в юридичному захисті інтересів фізичних і юридичних осіб аграрного бізнесу. Рекомендовані реформи, на жаль, виконують роль сповільнення темпів розвитку галузі. Інакше чим можна пояснити, що за 30 років виробництво валової продукції сільського господарства не досягло рівня 1990року!? Першого найвідчутнішого удару сільське господарство отримало внаслідок поспішного, непродуманого розпаювання земель. Головна перевага, досконалих 100 і 200-гектарних полів сівозмін, що давали можливість використовувати потужну високопродуктивну техніку і мінімум засобів захисту рослин (екологія, органічна продукція) були знищені. Не є секретом, що після розпаювання, послідуючі майже три роки, близько 25 % українських чорноземів не оброблялись (7 млн. га).

Дякуючи старанням фермерів, працівників сільськогосподарських підприємств, науковців були знайдені шляхи подолання перешкод, але на це було потрачено майже 10 років. Другий відчутний удар було нанесено виділенням розпайованих земельних ділянок у координатах із видачею Актів на право приватної власності. Проблеми, які створені такою реформою, перекрили можливість впровадження агротехнічних, екологічних, економічних, соціальних та інших програм, без яких неможливий прискорений розвиток АПК. Також, у результаті виникли і юридичні проблеми, розв’язанню яких, поки що не видно чітких орієнтирів. Тому нинішній форум, сподіваюсь, буде стартовою площадкою для подальших обговорень проблем, обов’язково за участі аграріїв, та знаходження шляхів їх вирішення».

Учасники Форуму мали можливість обговорити основні перестороги та недоліки відкриття ринку землі в Україні, проблеми сучасної аграрної галузі та іноваційні тенденції її розвитку.

Серед учасників заходу представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, судді, адвокати.

15076

Події у світлинах