logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

ДЕЛЕГАЦІЯ НАУКОВЦІВ ПРЕДСТАВЛЯЮТЬ СТАРТАПИ ВНАУ НА МІЖНАРОДНІЙ ТЕХНІЧНІЙ ВИСТАВЦІ NEXUS2050 У ЛЮКСЕМБУРЗІ

ДЕЛЕГАЦІЯ НАУКОВЦІВ ПРЕДСТАВЛЯЮТЬ СТАРТАПИ ВНАУ НА МІЖНАРОДНІЙ ТЕХНІЧНІЙ ВИСТАВЦІ NEXUS2050 У ЛЮКСЕМБУРЗІДелегація Вінницького національного аграрного університету у складі проректора з науково-педагогічної, наукової та інноваційної діяльності, д.е.н., професора Інни ГОНЧАРУК, доктора філософії з підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, старшого викладача кафедри аграрного менеджменту та маркетингу факультету менеджменту та права Ольги АЛЄКСЄЄВОЇ, методиста Немирівського фахового коледжу будівництва, економіки та дизайну ВНАУ Людмили ЯХНО та викладача цього коледжу Інни ГРИЦЕНКО, як переможці грантової програми у рамках європейського проєкту Ukraine Realy4EU, за підтримки партнера Enterprise Europe Network, взяли участь у міжнародній технічній виставці Nexus2050, яка проходить у Люксембурзі.

Програма першого дня стартувала 25 червня 2024 року у кампусі Белваль Університету Люксембургу, де всіх учасників ознайомили з екосистемою інновацій та досліджень Люксембургу. Проректор з партнерства та міжнародних відносин Університету Люксембургу Марі-Елен Жобен представила університет, який заснований у 2003 році на базі колишнього сталеварного заводу. В університеті навчається 7500 студентів, 1000 аспірантів на 3 факультетах, із яких 60% - іноземці, академічний персонал складає 1500 осіб із яких – 300 професорів. В університеті навчають французькою, німецькою, люксембурською та англійською мовами. Університет залучив 82 млн. євро від конкурсного та партнерського фінансування, у якому приділяється велика увага розвитку підприємницьких навичок, тому всі науково-педагогічні працівники і здобувачі освіти займаються написанням стартапів. 

Керівниця відділу міжнародних відносин університету Дженні Хеллен Хедберг презентувала економічний ландшафт Люксембургу та Luxinnovation. Люксембург – найбільш інтернаціональна країна у ЄС, де 47% громадян 170 національностей, більше 70% працюючих – іноземці. У країні використовують 3 національних мови та англійську. Країна посідає 3 місце у Open Market Index, є другим найбільшим інвестиційним фондом у світі зі стійким зростанням ВВП. Це країна, яка перебудувала свою економіку з 1870 року зі сталеварної промисловості до глобального фінансового сектора у 1980 році, а з 2000 року розвивається як стала економіка з розвитком штучного інтелекту та інновацій у сфері обробки даних. Це інноваційна мультикультурна країна з високим рівнем життя громадян, де безкоштовний громадський транспорт та міський wi-fi, у якій державні органи влади створюють дружнє бізнес-середовище, а діджиталізація є пріоритетом для уряду.

Люксембург був одним із ініціаторів EuroHPC ініціативи, метою якої є розвиток мережі суперкомпʼютерів у Європі, має свій власний суперкомпʼютер і надає підтримку компаніям для можливості запуску HPC проєктів разом із Національним центром компетенцій, підвищуючи європейську обчислювальну потужність та можливості аналізу даних. Поки більшість HPCs є сектором чистих досліджень, Люксембург робить його місткість також доступною для стартапів та малого і середнього підприємництва. 

Наступні спікери, серед яких директор департаменту Люксембурзького Інституту науки та технологій Франческо Ферреро, радник розвитку підприємництва Торгівельно-промислової палати Педро Феррера-Леаль та інші розповіли про стартап екосистему країни та університету, показали де створюються стартапи, які можливості для їх розвитку і фінансування надає держава та ЄС, провели екскурсію кампусом (адміністративним корпусом, бібліотекою, кафе, стартап-інкубатором та іншими). Учасники заходу змогли побачити як відбувається пітчинг університетських стартапів, поспілкуватись зі спікерами, обговорити подальші кроки щодо співпраці.

Наступним пунктом відвідування був House of Startups, де відбувся нетворкінг. Це місце, яке об’єднує 4 інноваційних хаби: Luxemburg City Incubator (підтримується урядом), The LHoFT (будинок фінансових технологій Люксембургу), Le Village (акселератор інновацій, що будується на потужній екосистемній мережі), ICFA (International Climate Finance Accelerator) унікальна багаторічна програма, яка пришвидчує розвиток менеджерів фондів та зосереджена на ключових сферах кліматичних заходів.

Всі стартапери змогли взяли участь у тренінгах та ознайомитись із фінансовими можливостями та особливостями подачі заявок різноманітних програм підтримки розвитку інновацій, стартапів, малого та середнього бізнесу.

20374

Події у світлинах