logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Бібліотека закладу вищої освіти - простір інновацій

26 вересня у стінах наукової бібліотеки Вінницького національного аграрного університету відбувся семінар методичного об'єднання бібліотек аграрного напряму Вінницької області «Бібліотека закладу вищої освіти – простір інновацій». З вітальним словом до учасників семінару звернувся ректор університету Мазур Віктор Анатолійович. Від себе особисто та від Президента університету Григорія Миколайовича Калетніка побажав ефективної роботи та досягнення високих науково-практичних результатів. Відмітив, що завдання перед сучасною університетською бібліотекою визначаються науковим прогресом, тому, відповідно, і функції наукової бібліотеки трансформуються. Керівництво університету відзначило позитивну динаміку у роботі наукової бібліотеки університету, відповідність її сучасним вимогам освіти і науки. Своєю присутністю засвідчила важливість розвитку університетських бібліотек у науковому напрямку проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Інна Вікторівна Гончарук.

   

Семінар розпочав свою роботу з доповіді директора наукової бібліотеки університету Світлани Лутковської «Університетські бібліотеки – сучасний науковий простір». Науковець відмітила, що університетська бібліотека є структурним підрозділом вищої школи і залежить від тенденцій, що охоплюють розвиток освіти і науки. Тому бібліотеки закладів вищої освіти мають перетворитися з бібліотечно-інформаційних на наукові центри. Сучасна освітня система вимагає від ЗВО та його науково-педагогічних працівників нових показників наукової діяльності, які визначають рівень вузу на освітній арені. Тому поряд із науковцем має бути компетентний працівник бібліотеки, науково обізнаний, який вміє працювати у міжнародних наукометричних базах Scopus та Web of Science і є кваліфікованим консультантом.

Директор бібліотеки анонсувала відкриття демонстраційної зали наукових праць науково-педагогічних та педагогічних працівників Вінницького національного аграрного університету з метою підвищення рівня наукової значущості. Світлана Лутковська зазначила, що даний проект реалізується за ініціативи та сприяння президента університету Григорія Калетніка.

Продовжила тему наукометрії головний бібліотекар відділу інформатизації та автоматизації бібліотечних процесів Наталя Латуша. У своїй доповіді вона зазначила, що завдяки новим інформаційним технологіям з'явилась можливість для вченого співпрацювати з колегами з інших країн в єдиному науковому просторі. Для керівництва вузу стало можливим відстежувати ефективність досліджень, порівнювати наукову продуктивність з іншими установами та країнами. Наукова бібліотека Вінницького національного аграрного університету здійснює моніторинг публікаційної активності науковців університету в міжнародних наукометричних базах Scopus та Web of Science. Як результат такої роботи створена і підтримується в актуальному стані база даних науковців ВНАУ. Це дає можливість оперативно подати інформацію до наукового відділу університету щодо наукометричних показників установи. Для підтримання належного рівня наукометричної діяльності фахівцями бібліотеки розробляються різного роду інструкції та методичні рекомендації, проводяться тренінги, надаються консультації.

Можливості репозиторію Вінницького національного аграрного університету розкрила головний бібліограф Наталія Дудкевич. Крім того, що репозиторій відіграє провідну роль у процесі поповнення бібліотечного фонду оригінальними електронними документами та цифровими копіями друкованих видань, він сприяє зростанню популярності навчального закладу через представлення його наукової продукції в мережі Інтернет. Завдяки забезпеченню вільного доступу до наукових публікацій, створенню надійної та доступної системи обміну науковими роботами, зростає індекс цитування публікацій науковця. На сьогоднішній день репозиторій ВНАУ налічує близько 20 тисяч електронних документів. Важливість та затребуваність наукових робіт, розміщених у репозиторії, їх видимість та цитованість неминуче впливають на рейтинг університету як навчального закладу та наукової установи.

Не менш важливим питанням для роботи бібліотеки є планування її роботи. Методист бібліотеки університету Наталія Непорочна окреслила основні напрями бібліотечної діяльності, які мають бути обов’язково зазначені у плані роботи і відповідати плану навчально-виховної та наукової роботи навчального закладу.

Представництво у віртуальному просторі важливе сьогодні у будь якій сфері. Бібліотеки закладів вищої освіти теж рекламують свою діяльність та свій навчальний заклад на блогах, власних сайтах та у соціальних мережах. Завідувачка відділу обслуговування бібліотеки ВНАУ Ірина Крючкова поділилася досягненнями щодо представлення у віртуальному просторі інформаційних ресурсів бібліотеки ВНАУ. Було звернено увагу на використання соціальної мережі Facеbook, яка розширює коло користувачів та можливості доступу до інформаційних продуктів.

По завершенню семінару був проведений майстер-клас із пошуку інформації в міжнародних наукометричних базах. Бібліотекарі отримали навички з пошуку в Scopus та Web of Science за темою, автором, категорією, знайшли публікації відкритого доступу та публікації українською мовою.

За круглим столом учасники семінару розповіли про проблеми та досягнення в своїй роботі, були вдячні за отримані нові знання та досвід.

2785

Події у світлинах