logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

АГРОХАБ: ВНАУ СПІЛЬНО З ФРАНЦУЗАМИ ТА МІСЬКОЮ РАДОЮ СТВОРИВ МІЖНАРОДНУ НАУКОВО-ІННОВАЦІЙНУ ПЛАТФОРМУ

20 грудня 2021 року спільними зусиллями Вінницького національного аграрного університету, Вінницької міської ради та університету Агросуп міста Діжон, за підтримки посольства Французької Республіки в Україні відбулась знакова подія - офіційне відкриття наукової інноваційної платформи Агрохаб. Основною метою створення Агрохабу є об’єднання наукового потенціалу, новітнього практичного та технологічного досвіду, а також можливостей засновників платформи, впровадження спільних проєктів у напрямках очистки води, харчових технологій, органічного виробництва, альтернативних джерел енергії та виноградарства. Також Агрохаб - це платформа для розробки інноваційних екологічних рішень, корисних для аграрного бізнесу.

У новоствореному приміщенні Агрохабу Президент ВНАУ Григорій Калетнік, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, засновник французької компанії BETEN Жан Рош та голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий урочисто перерізали червону стрічку, як символ старту та успішних перспектив взаємовигідної співпраці.

Виступаючи перед учасниками урочистого відкриття, Президент університету, д.е.н., академік НААН України, професор Григорій Калетнік подякував усім, хто своєю працею та підтримкою наблизив день офіційного відкриття Агрохабу. Зокрема, Вінницьку міську раду за співфінансування у створені Конгрес-залу, двох конференц-залів, обладнаних сучасною аудіо- візуальною технікою, робочих кабінетів.

«Вінницький національний аграрний університет ще раз переконливо довів, що є передовим навчальним закладом, якому можна довіряти, з яким можна створювати такі потужні наукові та інноваційні платформи як Агрохаб. Ми вдячні Надзвичайному та Повноважному Послу Французької республіки в Україні Етьєну де Понсену, засновнику компанії BETEN Жану Рошу, іншим французьким колегам, а також міському голові Сергію Моргунову та депутатам міської ради за спільну роботу на старті проєкту, що дає нам надію сподіватись на швидкі подальші кроки у розвитку взаємовигідного співробітництва», – наголосив Президент ВНАУ Григорій Калетнік.

Французькі колеги, які не змогли бути присутніми на урочистому заході у Вінницькому національному аграрному університеті, доєдналися до відкриття Агрохабу за допомогою онлайн платформи Zoom. До вітального слова було запрошено Надзвичайного та Повноважного Посла Французької республіки в Україні Етьєна де Понсена, який розповів, що під час свого робочого візиту до ВНАУ у вересні цього року він був вражений високим рівнем мотивації та діловою активністю, яку докладає університет та міська влада для економічного розвитку Вінниччини. Де Понсен зокрема наголосив: «Україна та Франція мають багато спільного, як у сільськогосподарському потенціалі, так і у впровадженні інновацій».

 

Із вітальним словом на заході, присвяченому відкриттю Агрохабу, виступив Вінницький міський голова Сергій Моргунов, який зазначив, що створення такого потужного наукового центру, в синергії Вінницького національного аграрного університету, університету Агросуп та Вінницької міської ради, - це новий етап в інноваційному розвитку Вінницької міської громади.

Проректор з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та міжнародної діяльності, д.е.н., Світлана Лутковська презентувала учасникам заходу весь комплекс матеріально-технічної бази наукової платформи та розповіла про історію зародження ідеї створення платформи та про взаємні візити української та французької сторін.

«Агрохаб – це синергія потенціалу університетів Вінниці та Діжону, яка дасть можливість спільно працювати над науковими дослідженнями, що забезпечить сталий розвиток та зменшить негативний вплив на навколишнє середовище. Для спільних досліджень та роботи в цілому ВНАУ не лише надав своє приміщення, а і долучив в Агрохаб свої сучасні лабораторії альтернативних джерел енергії, органічного виробництва, практичні бази харчових технологій та інше устаткування та приміщення», – відзначила Світлана Лутковська.

У найближчих планах Агрохабу – планування роботи на 2022 рік.

14507

Події у світлинах