logo
ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ space заснований у 1982 році

Відбулося засідання Вченої ради університету

24 листопада відбулось засідання Вченої ради університету, де було розглянуто ряд важливих питань щодо забезпечення якісної освітньої та наукової діяльності університету.

Про стан та перспективи розвитку кафедри землеробства, ґрунтознавства та агрохімії поінформував завідувач кафедри Михайло Поліщук.

У 2020-2021 навчальному році діяльність кафедри забезпечує 12 науково-педагогічних працівників. Кафедра є випусковою для здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти денної та заочної форм навчання за освітньо-професійною програмою «Агрономія», а також здійснює підготовку здобувачів інших спеціальностей факультету агрономії та лісівництва, забезпечуючи викладання 28 навчальних дисциплін.

На кафедрі землеробства, ґрунтознавства та агрохімії виконуються 3 науково-дослідні тематики: «Розробка нових зональних технологій вирощування зернобобових культур для умов Лісостепу правобережного з урахуванням адаптації до змін клімату» (госпдоговірна, керівник Дідур І.М.); «Біолого-екологічні та агротехнологічні основи вирощування редьки олійної (Raphanus sativa d. var. Oleifera Metrg.) в Правобережному Лісостепу України» (ініціативна, керівник Цицюра Я.Г.) та «Особливості формування продуктивності сільськогосподарських культур у системі типової сівозміни та зміни клімату в умовах Лісостепу Правобережного України» (ініціативна, керівник Цицюра Я.Г.).

З метою розвитку кафедри в сучасних висококонкурентних умовах ведеться активна співпраця з представниками бізнесу – стейкхолдерами (ТОВ «Макош Мінерал», Вінницька філія ДУ «Держгрунтохорона», ФГ «Про-харвест» Тиврівського району), уніфікуються освітні програми підготовки здобувачів вищої освіти з агрономії, садівництва і виноградарства, захисту і карантину рослин, екології, лісового господарства, впроваджуються сучасні інформаційні технології, модернізується матеріально-технологічна база, удосконалюється методичне забезпечення, розвиваються зв’язки з підприємствами  та організаціями Вінниччини.

Члени Вченої ради заслухали також звіт керівника наукової роботи «Розробка новітньої концепції використання відходів сільськогосподарського господарства для забезпечення енергетичної автономії аграрних підприємств» (виконання якої розпочато в 2019 році за рахунок коштів державного бюджету, номер держреєстрації 0119U100786) к.е.н., доцента, провідного наукового співробітника Наталії Пришляк, щодо виконання проміжного етапу і доцільності подальшого виконання та продовження фінансування державної тематики.

Про результати проведення першого етапу конкурсного відбору проєктів наукових робіт, науково-технічних (експериментальних) розробок вчених, які працюють (навчаються) у закладах вищої освіти  та наукових установах, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, виконання яких розпочнеться з 2021 року за рахунок коштів загального фонду державного бюджету доповіла к.е.н., доцент, проректор з наукової та інноваційної діяльності Інна Гончарук. До розгляду та обговорення було подано шість наукових проєктів. Вченою радою було затверджено висновок науково-експертної ради Вінницького національного  аграрного університету та рекомендовано до проходження другого етапу конкурсу проєкти наукових досліджень і розробок:

  1. Прикладне дослідження «Розробка концепцій забезпечення енергетичної безпеки та енергоефективності, як пріоритетних напрямів сталого розвитку сільських територій (керівник д.е.н., професор, академік НААН України Г.М. Калетнік);
  2. Прикладне дослідження «Розробка концепції використання мінеральних добавок при вирощуванні сільськогосподарських тварин з науково одержаної високоякісної та екологічно чистої продукції (керівник д.с.-г. н., професор О.С. Яремчук).

Про виявлений плагіат у дипломних роботах випускників ВНАУ поінформувала проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Ірина Гунько, яка зазначила, що у зв’язку з введенням нових нормативних вимог щодо дотримання академічної доброчесності та перевірки на академічний плагіат всіх індивідуальних завдань відділом моніторингу якості освітнього процесу та контролю академічної доброчесності систематично проводиться перевірка дипломних робіт на наявність академічного плагіату.

Перевірка на антиплагіат дипломних робіт студентів-магістрів денної та заочної форми навчання виявила перевищення допустимих норм у студентів, керівниками дипломних робіт яких є науково-педагогічні працівники Видмиш А.А., Севостьянов І.В., Швець Л.В., Анісімов В.Ф., Чудак Р. А., Козаченко А.Ю., Паламарчук І.І..

Ірина Василівна зазначила, що 23 листопада засідала постійно діюча комісія з питань професійної етики та академічної доброчесності у ВНАУ, створена наказом №198 від 03.10.2020. Виходячи з розглянутих справ і пояснень студентів і керівників дипломних робіт прийнята наступна ухвала: науково-педагогічним працівникам, які не виконали навчальне навантаження керівництво дипломними роботами у відповідності до вимог зменшити навчальне навантаження.  За порушення пункту 5.19 контракту з науково-педагогічним працівником ВНАУ, вимог пунктів 2.1, 8.3, Положення про академічну доброчесність у ВНАУ та пунктів 19.3, 19.4 Положення про організацію навчального процесу у ВНАУ науково-педагогічним працівникам Видмишу А.А., Севостьянову І.В. оголосити догану, Швець Л.В. – оголосити догану з попередженням про невідповідність займаній посаді, Анісімову В.Ф. та Козаченко А.Ю., які проявили професійну недбалість при керівництві дипломними роботами оголосити попередження, Чудаку Р.А.,           Паламарчук І.І., які допустили використання у дипломних роботах власних науково-навчальних розробок оголосити попередження.

Григорій Миколайович довів до відома членів Вченої ради інформацію, щодо судової справи за позовом Бочарової Віри Борисівни до Вінницького національного аграрного університету за участі третьої сторони, Вінницької міської ради щодо передачі гуртожитку №1 до комунальної власності з метою подальшої приватизації квартир їх жителями.

Рішенням Вінницького міського суду Вінницької області від 23 листопада 2020 року Бочаровій Вірі Борисівні в задоволенні позовних вимог було відмовлено з наступних підстав.

Поряд з цим, гуртожиток №1 по вул. Сонячна,  1 не підлягає передачі у комунальну власність відповідно до пункту 2 Указу Президента України «Про Положення про національний заклад (установу) України» від 16 червня 1995 року №451/95, яким заборонено органам виконавчої влади передавати закріплене за національними закладами (установами) України майно, що перебуває у державній власності, будь-яким органам, підприємствам, установам, організаціям.

Вчена рада розглянула та затвердила важливі питання забезпечення навчального процесу в університеті, Положення про роботу відділу євроінтеграції та міжнародної діяльності ВНАУ, Положення про підвищення кваліфікації (стажування) педагогічних, науково-педагогічних працівників ВНАУ зі змінами, Положення про неформальну та інформальну освіту у ВНАУ, затвердили підвищення кваліфікації в обсязі 180 год. (6 год.ECTS) науково-педагогічним працівникам ВНАУ: Браніцкому Ю.Ю., Грищук Н.В., Зубару І.В., Кондратовій М.В., Онищук Ю.В., Паламарчуку В.Д.,       Полутіну О.О., Цуркану О.В., Шевчук Г.В., Яковець Л.А., рекомендувала до друку монографії та навчальні посібники.    

 

9842

Події у світлинах